Bakłażan express

Przed Wami ekspresowe danie z bakłażana. Bardzo lubię wyroby  z bakłażanem – dobrze komponuje się on z serkami, innymi warzywami, jak np. papryka czy cukinia, a posypany wędzoną papryką – smakuje wspaniale jako dodatek do kanapek. Na pewno wiele przepisów pojawi się na blogu, a tymczasem – szybka przekąska. W głosowaniu czy wstawić przepis – ok. 600 os. wypowiedziało się na TAK – zatem ląduje receptura 🙂

Składniki

  • 1 duży bakłażan
  • 3 łyżki stołowe oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • 1 łyżeczka kminku 
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki kurkumy
  •  ½ łyżeczki pieprzu 
  • 2 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki 

Wykonanie

Podgrzać olej na dużej patelni grillowej. Dodać gorczycę i nasiona kminku. Jak tylko gorczyca zacznie „wyskakiwać”, dodać pokrojonego w plastry bakłażana i grillować do miękkości. Dodać posiekane nerkowce i smażyć, aż bakłażan będzie w pełni ugotowany. Dodać sól, kurkumę i pieprz, a następnie zdjąć z palnika. Przed podaniem posypać danie świeżą kolendrą lub natką pietruszki.

Fitkulinarnie
Pani Marchewka, bardziej świadoma, dbająca o siebie i innych. Gotuję od zawsze, jest to moja wielka pasja, więc postanowiłam podzielić się z Wami sprawdzonymi recepturami na pyszne, ale jednocześnie zdrowe dania. Znajduję balans pomiędzy smakiem, a odchudzaniem potraw. Przed Wami zbiór przepisów, fit- porad, ale również mądrości inaczej oraz opowieści dziwnej treści. Zapraszam do wspólnej wycieczki przez zdrowe dania okraszone dużą dawką humoru!

Opowieści dziwnej treści Pani Marchewki

A w Opowieściach Dziwnej Treści kolejna antymądrość: Prawdziwe wagi dla kobiet nie pokazują wagi. Po prostu piszą: „Ale ty jesteś najpiękniejsza!”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *