Składniki suche umieścić w misce.
Składniki mokre wymieszać i podgrzać w garnuszku do powstania gładkiej masy. Następnie przelać ją do miski z płatkami, orzechami, nasionami i suszonymi owocami.
Dokładnie mieszać, aż całość będzie się kleić.
Wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Masę należy bardzo dokładnie uklepać – najlepiej położyć kolejny kawałek papieru do pieczenia i przycisnąć inną blaszką.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni – góra dół. Batoniki muszą lekko zbrązowieć, zajmie to ok. 20-30 min.
Wyjąć i dokładnie obciążyć – to bardzo ważne. W innym wypadku będą się kruszyć.
Pokroić dopiero po bardzo dokładnym ostudzeniu – najlepiej po kilku godzinach.
Przechowywać w szczelnym pojemniku, do 2 tygodni.