
Jeśli macie pod ręką tylko płatki owsiane i banany, ale chcecie zrobić coś na deser, ten przepis na pewno Wam pomoże!
Zapewne wiele z Was zgodzi się, że znalezienie etycznych i nieszkodliwych deserów w sklepach w dzisiejszych czasach jest dość trudne. Najlepszą opcją są domowe posiłki – przyrządzane z miłością i ze znanych składników.
Dzielę się z Wami bardzo prostym przepisem i zapewniam, że przygotowanie takich ciasteczek zajmie Wam nie więcej niż godzinę (łącznie z pieczeniem oczywiście). Dietetyczny, pyszny i zdrowy smakołyk, przygotowywany jest bez użycia oleju, mąki, cukru i jajek.
Lepiej jest używać bananów z ciemną skórką. Z tej porcji otrzymamy około 11-12 średniej wielkości ciasteczek.
Obrać banany i rozgnieść je widelcem. Można również użyć blendera. Można zostawić małe kawałki. Do przetartych bananów dodać to, na co masz ochotę (skórkę, przyprawy, orzechy, suszone owoce, itp.). Wymieszać.
Do przetartych bananów dodać płatki owsiane i dobrze wymieszać. Odczekać kilkanaście minut, aż płatki wchłoną sok z banana.
Finał
Wziąć odrobinę masy bananowo-owsianej i zrobić z niej kulkę, spłaszczyć ją z obu stron i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i włożyć nasz przyszły deser do pieczenia na około 25-30 minut (do zrumienienia).
A w Opowieściach Dziwnej Treści będą dziś przemyślenia związane z moją pracą zawodową. A tęsknię za nią okrutnie, więc taki oto żarcik, który pewnie najbardziej ubawi, jak zwykle, podmiot będący autorem żartu:
Oda do eventu – to smutne na bankiecie, kiedy jesteś na diecie.
fitkulinarnie © 2021 ALL RIGHTS RESERVED.