Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Czekoladę i olej kokosowy rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali.
Jajka ubić z erytrolem na jasną i puszystą masę. Dodać rozpuszczoną czekoladę z olejem i dokładnie wymieszać. Wsypać mąki i proszek do pieczenia, wymieszać do połączenia składników. Wyłożyć do blaszki wyścielonej papierem, wymiary – tortownica 24cm.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 – 60 minut.
Uwaga – pamiętać o tym, aby erytrol był jak najlepiej rozdrobniony, gdyż w niskiej temperaturze lubi się krystalizować.
Masa daktylowa
Daktyle namoczyć w gorącej wodzie przez 15 min. Następnie odcedzić z nadmiaru wody, przełożyć do dużej miski, dodać stałą część mleka kokosowego z puszki, masło orzechowe i wanilię. Zbledować na gładką masę.
Wyłożyć na schłodzony spód.
Można polać gorzką czekoladą.