Ugotować mleko w rondlu/garnku z grubym dnem. Zdjąć z ognia. Wlać ekstrakt waniliowy.
W misce utrzeć żółtka z erytrolem na puszystą i jasną masę, najlepiej użyć miksera, przez ok. 7 min. Stopniowo dosypywać mąkę, dalej miksować, aż uzyskamy gładką strukturę. Do miski wlać ok. 100 ml mleka z garnka, dokładnie wymieszać (najlepiej nie robić tego mikserem, gdyż masa będzie się pienić).
Zawartość miski przelać do garnka i dokładnie wymieszać.
Powoli podgrzewać i cały czas mieszać, aż do zgęstnienia.
Po zgęstnieniu gotować jeszcze ok. 1-2 min. To ważne, aby budyń miał odpowiednią konsystencję po wystudzeniu.
Jeśli krem studzimy – przykrywamy garnek folią spożywczą tak, aby dotykał budyniu. W czasie studzenia – nie mieszać masy, gdyż zrobi się rzadka.
Finał:
Można zjeść na ciepło lub zimno, a także użyć do wypieków.
Można podgrzewać – po zmiksowaniu będzie nieco rzadszy, przechowywać w lodówce do 2 dni.
2 komentarze
[…] Budyń domowy – Przepis […]
[…] budyń domowy – z tego przepisu […]