Budyń domowy

Przepis na odchudzony, gdyż pozbawiony białego cukru, krem PÂTISSIÈRE

Składniki

  • 600 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 6 dużych żółtek
  • 100 g erytrolu
  • 40 g mąki pszennej (można zamienić na ziemniaczaną, ale dać jej nieco mniej)
  • 40 g mąki ziemniaczanej

Wykonanie

Ugotować mleko w rondlu/garnku z grubym dnem. Zdjąć z ognia. Wlać ekstrakt waniliowy. 

W misce utrzeć żółtka z erytrolem na puszystą i jasną masę, najlepiej użyć miksera, przez ok. 7 min. Stopniowo dosypywać mąkę, dalej miksować, aż uzyskamy gładką strukturę. Do miski wlać ok. 100 ml mleka z garnka, dokładnie wymieszać (najlepiej nie robić tego mikserem, gdyż masa będzie się pienić).

Zawartość miski przelać do garnka i dokładnie wymieszać.

Powoli podgrzewać i cały czas mieszać, aż do zgęstnienia.

Po zgęstnieniu gotować jeszcze ok. 1-2 min. To ważne, aby budyń miał odpowiednią konsystencję po wystudzeniu.

Jeśli krem studzimy – przykrywamy garnek folią spożywczą tak, aby dotykał budyniu. W czasie studzenia – nie mieszać masy, gdyż zrobi się rzadka. 

Finał:

Można zjeść na ciepło lub zimno, a także użyć do wypieków.

Można podgrzewać – po zmiksowaniu będzie nieco rzadszy, przechowywać w lodówce do 2 dni.

Fitkulinarnie
Pani Marchewka, bardziej świadoma, dbająca o siebie i innych. Gotuję od zawsze, jest to moja wielka pasja, więc postanowiłam podzielić się z Wami sprawdzonymi recepturami na pyszne, ale jednocześnie zdrowe dania. Znajduję balans pomiędzy smakiem, a odchudzaniem potraw. Przed Wami zbiór przepisów, fit- porad, ale również mądrości inaczej oraz opowieści dziwnej treści. Zapraszam do wspólnej wycieczki przez zdrowe dania okraszone dużą dawką humoru!

Opowieści dziwnej treści Pani Marchewki

Nazwę deseru skopiowałam z internetów – niestety mój prosty rozum nie ogarnia, jak to się czyta. Może wiecie?

W każdym razie jest to klasyczny krem do nadziewania bułeczek, ale ja spożywam go jako budyń. Nie ma żadnego porównania do tych z torebki, które są glutowate, ciągnące i gumowe. 

Musicie koniecznie spróbować – smakuje jak najlepszy, delikatny, aksamitny krem waniliowy!

Jak to powiedział kiedyś jeden z moich Znajomych – Ten budyń jest pyszny! Ląduje w TOP 5. 

I niech to będzie najlepsza rekomendacja. 

Koniecznie napiszcie czy udało się budyń przygotować i czy smakował 🙂

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *