Bułeczki bezglutenowe z kardamonem, budyniem i kokosem

Kolejny przepis na pyszne i bezglutenowe bułeczki z budyniem. Wzbogacone o nutkę kardamonu, posypane wiórkami kokosowymi. Są naprawdę doskonałe! Miękkie, maślane, długo świeże. jak na ciasto bezglutenowe – wyjątkowe i pyszne! Polecam gorąco!

 

Składniki

  • 130 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 70 g maki owsianej 
  • 10 g złocistego siemienia lnianego – mielonego
  • 10 g łusek babki jajowatej
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 250 g lekko ciepłego mleka
  • 3 łyżki miodu 
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżka octu winnego
  • szczypta soli
  • 50 g miękkiego masła

Nadzienie

  • budyń domowy – z tego przepisu
  • lukier z erytrolu (1 szklanka zmielonego erytrolu z 2-3 łyżkami gorącej wody) 
  • Wiórki kokosowe do posypania bułeczek

Wykonanie

Mąki przesypać do dużej miski, dodać wszystkie sypkie składniki i dokładnie wymieszać. Dolewać stopniowo mleko – pamiętajcie, iż powinno być letnie (na pewno nie gorące!), dodać jajko i miód. Wyrabiać ciasto ręką lub robotem z hakiem do ciasta drożdżowego – masa lepi się naprawdę mocno. 

Stopniowo dodawać miękkie masło – wyrabiać łącznie ok. 10 minut. Ciasto powinno lekko odchodzić od ścianek miski.

Tak przygotowane ciasto odłożyć w ciepłe miejsce, bez przeciągów (oczywiście przykryć ściereczką).

W czasie wyrastania przygotować budyń domowy – z tego przepisu.

Do tych bułeczek najlepiej pasuje klasyczne waniliowe wydanie.

Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, aby je odgazować, następnie chwilę wyrobić i podzielić na 12-15 równych części i uformować z ciasta kulki. Następnie rozpłaszczyć na placki. Jeśli ciasto bardzo mocno się lepi – dodać odrobinę mąki ziemniaczanej. Lepiej jednak formować rękami posmarowanymi olejem. Zbyt duża ilość dodanej mąki spowoduje, że bułeczki będą po prostu za twarde i zbyt suche.   

Bułeczki układać na dwóch wyłożonych papierem do pieczenia, dużych blaszkach. 

Ponownie przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na ok. 30 min. 

W wyrośniętych bułeczkach, dnem szklanki zrobić na środku wgłębienie – głębokie, niemal do samego dna. Uważać, aby nie uszkodzić i nie przerwać ciasta. Do wgłębienia wyłożyć po 1 łyżce budyniu.

Przed samym pieczeniem brzegi ciasta posmarować wodą zmieszaną z odrobiną oliwy.

Piec w temperaturze 180ºC przez 18-20 minut. Najlepiej góra – dół. Blaszki wstawiamy i pieczemy po kolei, nie łącznie.  

Wyjąć i wystudzić na kratce.

Finał

Lekko ciepłe polać lukrem z erytrolu i posypać wiórkami kokosowymi.

Fitkulinarnie
Pani Marchewka, bardziej świadoma, dbająca o siebie i innych. Gotuję od zawsze, jest to moja wielka pasja, więc postanowiłam podzielić się z Wami sprawdzonymi recepturami na pyszne, ale jednocześnie zdrowe dania. Znajduję balans pomiędzy smakiem, a odchudzaniem potraw. Przed Wami zbiór przepisów, fit- porad, ale również mądrości inaczej oraz opowieści dziwnej treści. Zapraszam do wspólnej wycieczki przez zdrowe dania okraszone dużą dawką humoru!

Opowieści dziwnej treści Pani Marchewki

Podane proporcje są na dużą foremkę do tarty (ok. 26cm), gdyż ciasto bardzo szybko i niebezpiecznie znika. Tarta jest fantastyczna – przysmak dzieci, tych małych i dużych 🙂 jakbym się uparła to bym zjadła sama. Może nie na raz, ale na 2 – kto wie. Twardym trza być, nie miętkim.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *