Bułeczki wegańskie z truskawkami

Połączenie truskawki i kokosa jest czymś, co smakować po prostu musi.

Ciasto

  • 7 g drożdży instant
  • 200 ml mleka kokosowego z puszki
  • 250g mąki pszennej luksusowej 550
  • 20 g cukru trzcinowego
  • 50 g oleju kokosowego – miękkiego
  • 30 g cukru kokosowego
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 24 duże truskawki (lub 36 mniejszych)

Wykonanie

Mąkę przesiać do miski (to ważne, dzięki temu ciasto będzie “puchate”), dodać drożdże (ze świeżych najpierw zrobić rozczyn – wtedy należy dać ich 25 g oraz, po zmieszaniu z odrobiną ciepłego mleka, mąki i cukru – pozostawić na ok. 10 min. do wyrośnięcia), cukier i sól, wymieszać. Dodać mleko i powoli mieszać składniki łyżką – musi uwolnić się gluten, nie pomijajcie tego etapu. Mieszać ok. 2-3 min, następnie można rozpocząć wyrabianie, najlepiej mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. 

Wyrabiać ok. 10 min.

Stopniowo dodawać miękki olej kokosowy – najlepiej, aby nie było on całkiem roztopiony, gdyż ciasto może sprawiać wrażenie zbyt luźnego. Proces dodawania tłuszczu i wyrabiania powinien trwać min. 10 min.

 

Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i postawić w miejscu bez przeciągów, najlepiej w cieple, na ok. 1,5 godz. Ja używam do tego parapetu nad grzejnikiem. Można również użyć piekarnika z funkcją wyrastania (lub ustawić go na max. 30 stopni, bez termoobiegu).

 

Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, aby je odgazować, następnie chwilę wyrobić i podzielić na 12 równych części i uformować z ciasta kulki. Następnie rozpłaszczyć na placki. 

Bułeczki układać na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce. 

Ponownie przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na ok. 45-60 min. 

W wyrośniętych bułeczkach, dnem szklanki, zrobić na środku wgłębienie – głębokie, niemal do samego dna. Uważać, aby nie uszkodzić i nie przerwać ciasta. Do wgłębienia włożyć po 2-3 truskawki. Mogą być również mrożone – nie trzeba ich rozmrażać. 

 

Przed samym pieczeniem posmarować wodą wymieszaną z odrobiną oliwy.

Piec w temperaturze 180ºC przez 18-20 minut. Najlepiej – góra – dół.

Finał

Wyjąć i wystudzić na kratce.

Lekko ciepłe można polać lukrem z erytrolu/ksylitolu – do jego przygotowania potrzebujemy pudru i wody, zmieszanych do odpowiedniej konsystencji. Ewentualnie posypać pudrem z ww. słodów.

Fitkulinarnie
Pani Marchewka, bardziej świadoma, dbająca o siebie i innych. Gotuję od zawsze, jest to moja wielka pasja, więc postanowiłam podzielić się z Wami sprawdzonymi recepturami na pyszne, ale jednocześnie zdrowe dania. Znajduję balans pomiędzy smakiem, a odchudzaniem potraw. Przed Wami zbiór przepisów, fit- porad, ale również mądrości inaczej oraz opowieści dziwnej treści. Zapraszam do wspólnej wycieczki przez zdrowe dania okraszone dużą dawką humoru!

Opowieści dziwnej treści Pani Marchewki

 

Można by rzecz, że to cud malyna. Tylko malyny tu nie ma. Ale wiecie o co chodzi. Zjedzta, nie pożałujeta. Ale najpierw se zróbta, no ta. Przecie zrobić trza. No, to przepis daję. Także tak. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *