Bułeczki z domowym budyniem migdałowym i malinami

Bułeczki są absolutnie pyyyyszne! Miękkie ciasto, genialny budyń i maliny. Wspaniałe połączenie, w sam raz na słodkie (i zdrowe) rozpoczęcie działań na Blogu, FB czy Instagramie 🙂

Ciasto

  • 7 g drożdży instant
  • 125 ml letniego mleka (ja dałam bez laktozy)
  • 250g mąki pszennej, 550, tzw. luksusowej lub białej orkiszowej
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • jajko i łyżka mleka do posmarowania ciasta przed pieczeniem

Budyń

  • 400 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 4 duże żółtka
  • 80 g erytrolu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo

  • ok. 300 g malin (mogą być mrożone

Wykonanie

Ciasto:

Mąkę przesiać do miski (to ważne, dzięki temu ciasto będzie “puchate”), dodać drożdże (ze świeżych najpierw zrobić rozczyn – wtedy należy dać ich 25 g oraz, po zmieszaniu z odrobiną ciepłego mleka, mąki i cukru – pozostawić na ok. 10 min. do wyrośnięcia), cukier i sól, wymieszać. Dodać mleko i jajka i powoli mieszać składniki łyżką – musi uwolnić się gluten, nie pomijajcie tego etapu. Mieszać ok. 2-3 min, następnie można rozpocząć wyrabianie, najlepiej mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego, na niskich obrotach. 

Wyrabiać ok. 10 min.

Stopniowo dodawać miękkie masło – najlepiej, aby nie było ono roztopione, gdyż ciasto może sprawiać wrażenie zbyt luźnego. Proces dodawania masła i wyrabiania powinien trwać min. 10 min.

Nie dosypujcie mąki, proszę. Jeśli się klei – zostawcie, jak jest. Po wyrośnięciu będzie dobrze 🙂

Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i postawić w miejscu bez przeciągów, najlepiej w cieple, na ok. 1,5 godz. Ja używam do tego parapetu nad grzejnikiem. Można również użyć piekarnika z funkcją wyrastania (lub ustawić go na max. 30 stopni, bez termoobiegu).

Budyń:

W czasie wyrastania ciasta – przygotować budyń:

Zagotować mleko w rondlu/garnku z grubym dnem. Zdjąć z ognia. Wlać ekstrakt migdałowy. 

W misce utrzeć żółtka z erytrolem na puszystą i jasną masę, najlepiej użyć miksera, przez ok. 7 min. Stopniowo dosypywać mąkę, dalej miksować, aż uzyskamy gładką strukturę. Do miski wlać ok. 100 ml mleka z garnka, dokładnie wymieszać (najlepiej nie robić tego mikserem, gdyż masa będzie się pienić).

Zawartość miski przelać do garnka i dokładnie wymieszać.

Powoli podgrzewać i cały czas mieszać, aż do zgęstnienia.

Po zgęstnieniu gotować jeszcze ok. 1-2 min. To ważne, aby budyń miał odpowiednią konsystencję po wystudzeniu.

Wystudzić – przykrywamy garnek folią spożywczą tak, aby dotykał budyniu. W czasie studzenia – nie mieszać, gdyż zrobi się rzadki. 

Finał:

Wracamy do ciasta:

Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, aby je odgazować, następnie chwilę wyrobić i podzielić na 12 równych części, uformować z ciasta kulki. Następnie rozpłaszczyć na placki. 

Bułeczki układać na dwóch wyłożonych papierem, dużych blaszkach. 

Ponownie przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na ok. 45-60 min. 

W wyrośniętych bułeczkach, dnem szklanki zrobić na środku wgłębienie – głębokie, niemal do samego dna. Uważać, aby nie uszkodzić i nie przerwać ciasta. Do wgłębienia wyłożyć nadzienie z budyniu. Na wierzch ułożyć maliny – jeśli będą mrożone – nie trzeba ich rozmrażać. 

Przed samym pieczeniem brzegi posmarować jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka.

Piec w temperaturze 180ºC przez 18-20 minut. Najlepiej góra – dół. Blaszki wstawiamy i pieczemy po kolei, nie łącznie.  

Wyjąć i wystudzić na kratce.

Można posypać pudrem z erytrolu/ksylitol

Fitkulinarnie
Pani Marchewka, bardziej świadoma, dbająca o siebie i innych. Gotuję od zawsze, jest to moja wielka pasja, więc postanowiłam podzielić się z Wami sprawdzonymi recepturami na pyszne, ale jednocześnie zdrowe dania. Znajduję balans pomiędzy smakiem, a odchudzaniem potraw. Przed Wami zbiór przepisów, fit- porad, ale również mądrości inaczej oraz opowieści dziwnej treści. Zapraszam do wspólnej wycieczki przez zdrowe dania okraszone dużą dawką humoru!

Opowieści dziwnej treści Pani Marchewki

Chociaż bułeczki robię hurtowo i mam rękę do drożdży – zaliczyłam całkiem niedawno spektakularną porażkę. Wszystko szło pięknie, wyrobiłam ciasto, miało odpowiednią strukturę i konsystencję, ale coś…. nie chciało rosnąć. Uznałam jednak, że przecież jest to niemożliwe, że mi się nie uda, więc pewnie urośnie w piekarniku. No ALE – otóż nie. Jak nie wyrosło, to nie wyrośnie. No i tyle – nie ma se co wmawiać. 

Rzeczone bułeczki zostały jednak zapakowane – były obiecane, więc zapakowałam, żeby nie było, że nie zrobiłam. Adresat odebrał i zjadł. I chwalił. Nie wiem tylko z jakiego powodu, ale sądzę, że mogły być dwa – pierwsza teoria jest taka, że bał się, iż jeśli powie prawdę to więcej nie dostanie LUB – bał się, że jak skrytykuje to dostanie, ale w papę. I teraz mam zagadkę – obstawiam jednak opcję nr 2… Finalnie przeżył. W papę nie dostał. Pochwalił w końcu, no nie tak? Z taką złotą myślą Was zostawiam – jak nie urosło, to nie urośnie. Pamiętajcie przy wyrobach drożdżowych. 

 

Podzielcie się Waszymi drożdżowymi wpadkami 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *