Bułki pszenne z jagodami

Tym razem klasyczne bułki z jagodami z ciasta pszennego. Skoro jagodzianki szaleją wszędzie – będą i u mnie receptury! Ciasta jest bardzo mało, nadzienia dużo – to taki kompromis, gdyż wykorzystujemy klasyczną mąkę pszenną. Zaczynamy!

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej, jest lekka, ciasto wychodzi bardzo delikatne)
  • 14 g drożdzy instant
  • 100 g erytrolu
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 250 ml mleka (ja użyłam migdałowego)
  • 2 jajka
  • 80 g masła

Nadzienie

  • 450 g jagód
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki erytrolu

Kruszonka

  • 50 g mąki pszennej
  • 20 g zimnego masła
  • 3 łyżki erytrolu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie

Mąkę przesiać do miski (to ważne, dzięki temu ciasto będzie “puchate”), dodać drożdże (ze świeżych najpierw zrobić rozczyn – wtedy należy dać ich 50 g oraz, po zmieszaniu z odrobiną ciepłego mleka, mąki i cukru – pozostawić na ok. 10 min. do wyrośnięcia), cukier trzcinowy, wymieszać. Dodać mleko i jajka i powoli mieszać składniki łyżką – musi uwolnić się gluten, nie pomijajcie tego etapu. Mieszać ok. 2-3 min, następnie można rozpocząć wyrabianie, najlepiej mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego, na niskich obrotach. 

Wyrabiać ok. 10 min.

Stopniowo dodawać miękkie masło – najlepiej, aby nie było ono roztopione, gdyż ciasto może sprawiać wrażenie zbyt luźnego. Proces dodawania masła i wyrabiania powinien trwać min. 10 min.

Nie dosypujcie mąki, proszę. Jeśli się klei – zostawcie, jak jest. Po wyrośnięciu będzie dobrze. Za dużo dodanej mąki spowoduje, że ciasto będzie twarde. 

Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i postawić w miejscu bez przeciągów, najlepiej w cieple, na ok. 1,5 godz. Ja używam do tego parapetu nad grzejnikiem. Można również użyć piekarnika z funkcją wyrastania (lub ustawić go na max. 30 stopni, bez termoobiegu).

W czasie, gdy ciasto rośnie – przygotować kruszonkę, łącząc szybko wszystkie składniki. Następnie umieścić ją w lodówce.

Teraz też możecie opłukać i odsączyć jagody. Chwilowo tyle 🙂

Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, aby je odgazować, następnie chwilę wyrobić i podzielić na ok. 25 równych części, uformować z ciasta kulki. Następnie rozpłaszczyć je na placki. Jeśli się lepi – podsypujcie delikatnie mąką. Starajcie się wmieszać jak najmniej mąki do samego ciasta. 

Dopiero wtedy umyte i osuszone jagody połączyć z mąką oraz erytrolem i wanilią. Nie róbcie tego wcześniej – puszczą sok i będziecie mieć breję jagodową. 

Brać do ręki placek drożdżowy i nakładać min. 1 łyżkę jagód. Ja dawał czasem i więcej 🙂 jeśli ciasto lepi się do ręki – delikatnie obsypać ją mąką. Starać się zakleić dokładnie brzegi – najlepiej uformować kształt pieroga i następnie zawinąć boki pod spód.

Uformować zgrabne, podłużne wałeczki. 

Bułeczki układać na dwóch lub nawet trzech wyłożonych papierem, dużych blaszkach. 

Ponownie przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na ok. 30-45 min. 

Przed samym pieczeniem brzegi posmarować jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Posypać kruszonką – można przygotować jej więcej, ale w końcu jesteśmy fit 🙂 i tak pewnie pojawią się zarzuty, że używam pszennej mąki, to jakie to fit. Ale raz na jakiś czas – nie zaszkodzi. Będą też jagodzianki bez glutenu 🙂 

Piec w temperaturze 180ºC przez 18-20 minut. Najlepiej góra – dół. Blaszki wstawiamy i pieczemy po kolei, nie łącznie.  

Wyjąć i wystudzić na kratce.

Można posypać pudrem z erytrolu/ksylitolu.

Fitkulinarnie
Pani Marchewka, bardziej świadoma, dbająca o siebie i innych. Gotuję od zawsze, jest to moja wielka pasja, więc postanowiłam podzielić się z Wami sprawdzonymi recepturami na pyszne, ale jednocześnie zdrowe dania. Znajduję balans pomiędzy smakiem, a odchudzaniem potraw. Przed Wami zbiór przepisów, fit- porad, ale również mądrości inaczej oraz opowieści dziwnej treści. Zapraszam do wspólnej wycieczki przez zdrowe dania okraszone dużą dawką humoru!

Opowieści dziwnej treści Pani Marchewki

Mądrość dla finansistów:

– Jedzenie, za które nie zapłaciłeś, nie ma kalorii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *