Bułki z jagodami i budyniem – bezglutenowe

Wiem, że wiele osób czeka na nowe przepisy bez glutenu. Tym razem kolejna modyfikacja ciasta – z wykorzystaniem zwykłego mleka, jajek i masła. To ciasto jest super – najlepsze, z jakiego można przygotować bułeczki. Bardzo, bardzo polecam! 

Ciasto

  • 100 g mąki z tapioki
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 120 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 120 g mąki ryżowej
  • 100 g złocistego siemienia lnianego mielonego
  • 1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia
  • 14 g drożdży instant
  • 150 g erytrolu zmielonego na puder
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 450 ml mleka
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

Nadzienie

  • 300 g owoców 
  • jagody
  • budyń domowy

Kruszonka

  • jajko i łyżka mleka
  • erytrol w pudrze do posypania

Wykonanie

Mąki przesiać do dużej miski. Do średniej miseczki wsypać 3 łyżki mąki, drożdże, wlać ok. 100ml mleka, łyżkę cukru trzcinowego, wymieszać składniki i pozostawić na 10 min do spienienia.  

Do mąki dodać proszek do pieczenia, siemię i erytrol – najlepiej zmielony na pył. Wymieszać. Stopniowo dodawać mleko, cały czas wyrabiając ciasto – najlepiej nadaje się do tego robot z hakiem. Pod koniec wyrabiania dodać miękkie masło. Ciasto będzie rzadkie – powinno odchodzić od ścianek miski. Jeśli jest bardzo rzadkie – można dodać 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej. Lepiej jednak dołożyć ją na późniejszym etapie, gdyż ciasto stężeje podczas wyrastania. 

Ciasto przełożyć do delikatnie natłuszczonej miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do podwojenia objętości – na ok. 1h.

W międzyczasie przygotować nadzienie – budyń domowy z tego przepisu – https://fitkulinarnie.pl/budyn-domowy/

Owoce opłukać i odsączyć.

Wyrośnięte ciasto szybko zagnieć. Jeśli ciasto jest bardzo rzadkie – dodać mąkę ziemniaczaną, do 3 łyżek powinno wystarczyć. Podzielić ciasto na 12-14 części. Bułeczki formujemy natłuszczonymi olejem rękami na dość płaskie placki. Ułożyć na dwóch blaszkach z piekarnika wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Po wyrośnięciu w każdej bułeczce zrobić wgłębienie dnem od szklanki – głęboko, prawie do samego końca. Uważać, aby nie uszkodzić ciasta. Wypełnić nadzieniem z budyniu oraz posypać owocami.

Finał

Posmarować jajkiem z mlekiem brzegi. Piec 20 minut w 200 stopniach C, góra-dół. Najlepiej wkładać bułeczki po kolei.

Można posypać pudrem z erytrolu. 

Fitkulinarnie
Pani Marchewka, bardziej świadoma, dbająca o siebie i innych. Gotuję od zawsze, jest to moja wielka pasja, więc postanowiłam podzielić się z Wami sprawdzonymi recepturami na pyszne, ale jednocześnie zdrowe dania. Znajduję balans pomiędzy smakiem, a odchudzaniem potraw. Przed Wami zbiór przepisów, fit- porad, ale również mądrości inaczej oraz opowieści dziwnej treści. Zapraszam do wspólnej wycieczki przez zdrowe dania okraszone dużą dawką humoru!

Opowieści dziwnej treści Pani Marchewki

Mądrość dla finansistów:

– Jedzenie, za które nie zapłaciłeś, nie ma kalorii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *