Burger z buraka i czerwonej fasoli

Przed Wami kolejny przepis na kotlet z buraka. To inne wydanie, niż poprzedni, ale również doskonałe – prezentowana niżej receptura zawiera też fasolę oraz śliwki suszone. Dzięki odpowiednim przyprawom kotlet jest naprawdę świetny i posmakuje wszystkim. Pamiętajcie, że dobre burgery lubią dobre towarzystwo, czyli pyszną bułkę oraz odpowiednie dodatki. Tutaj zdecydowanie polecam chrzan oraz guacamole (czyli pastę z awokado z dodatkiem limonki oraz chili). Na blogu znajdziecie również przepisy na bułki do burgerów – pełnoziarniste, orkiszowe, pszenne i bezglutenowe. Do wyboru, do koloru 🙂

Składniki

  • 3 duże buraki
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 cebula czerwona
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 100 g suszonych śliwek
  • 4 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki oleju, np. rzepakowego
  • ½ szklanki sezamu
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • 1 łyżka suszonych liści kolendry
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pieprz i sól do smaku

Wykonanie

Buraki umyć, wysuszyć, zawinąć w folię i upiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (40-50 minut)

Przygotować kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Cebulę usmażyć na oleju roślinnym do miękkości. Wlać do mieszanki ocet jabłkowy. Dusić wszystko do momentu odparowania wody.

Kaszę jaglaną zmielić w robocie kuchennym razem z fasolą z puszki (wcześniej należy ją dobrze wypłukać i odsączyć) i śliwkami.

Upieczone buraki zetrzeć na drobno na tarce i odsączyć z nadmiaru soku.

Wymieszać wszystkie składniki i przyprawy podane w przepisie. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Finał

Z masy uformować kotlety (ok. 12-15 szt.) i upiec w piekarniku przez ok. 30 min w 180 stopniach.

Fitkulinarnie
Pani Marchewka, bardziej świadoma, dbająca o siebie i innych. Gotuję od zawsze, jest to moja wielka pasja, więc postanowiłam podzielić się z Wami sprawdzonymi recepturami na pyszne, ale jednocześnie zdrowe dania. Znajduję balans pomiędzy smakiem, a odchudzaniem potraw. Przed Wami zbiór przepisów, fit- porad, ale również mądrości inaczej oraz opowieści dziwnej treści. Zapraszam do wspólnej wycieczki przez zdrowe dania okraszone dużą dawką humoru!

Opowieści dziwnej treści Pani Marchewki

A w dziale Opowieści Dziwnej Treści Kontynuujemy prześmiewczy Cykl – co zrobić, aby sobie zaszkodzić. Czyli antyporadnik, z radami, które zdecydowanie trzeba sobie wsadzić w d… .

Jedz jak najczęściej fast foody i słodycze pełne białego cukru.

Wspomniane pokarmy świetnie nadają się do zatykania tętnic i prowadzą do chorób serca oraz cukrzycy. Jedz to, czego nie musisz żuć przez długi czas (jak te okropne owoce lub warzywa) i upewnij się, że wybierasz taką strawę, która ma jak najwięcej kalorii. Zrezygnuj najlepiej całkowicie z jedzenia produktów roślinnych, a dodatkowe miejsce w lodówce wykorzystaj na zapasy piwa i lodów. Pamiętaj – im mniej błonnika spożywasz, tym bardziej prawdopodobne jest, że zachorujesz na raka, przytyjesz i będziesz mieć problemy z sercem. Same plusy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *