Burger z tofu, pieczarek i buraka

Przed Wami kolejny świetny przepis na burgera. To moja misja, aby przekonać mięsożerców, że warto zmienić swoje nawyki 😊 W porównaniu z „mięsnymi” burgerami, te wegetariańskie, dzięki różnym opcjom recepturowym (te z moich przepisów są z warzyw i/lub zdrowych zbóż, które można zaklasyfikować jako superfoods), są uważane za zdrowsze, a także mniej ciężkie i kaloryczne jedzenie. Przygotowanie ich jest proste: wybierasz dowolny przepis na kotlet, dodajesz ulubione składniki według uznania i umieszczasz wszystko w bułce burgerowej. 

Oczywiście przepisy na inne kotlety i wiele rodzajów pieczywa znajdziesz na moim blogu 😊


A tymczasem zapraszam do wypróbowania nowości – powstała ona, jak wszystko na tym profilu, w mojej głowie. To dość niepojące miejsce, ale przepis jest naprawdę świetny 😊

Składniki

  • 400 g pieczarek
  • 550 g buraka
  • 2 łyżki nasion chia
  • 250 g tofu
  • 4 pełne łyżki ziaren słonecznika
  • 4 szt. suszonych pomidorów w oleju
  • 4 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ½  cytryny – sok
  • ½ pęczka szczypiorku
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • Sól i pieprz do smaku

Dodatki

  • Bułki burgerowe – np. te, lub te
  • Karmelizowana czerwona cebula i salsa z papryki (przepis podany przy tym burgerze z 24.04)
  • Chrzan tarty
  • Pasta z awokado z chili (rozdrobnić awokado z sokiem cytryny i chili – doprawiać do smaku)
  • Rukola
  • Pomidory, ogórki
  • Można także użyć koziego sera, startej marchewki, jarmużu.

Wykonanie

Rozgrzać piekarnik do 160 stopni. Umyte pieczarki pokroić w plasterki, a obrane buraki drobno zetrzeć na tarce. Ułożyć je na blasze do pieczenia w jednej warstwie. Piec przez 30 minut.

Do szklanki wlać 6 łyżek wody i dodać nasiona chia. Odczekać ok. 20 minut, aby wchłonęły płyn.

Posiekać tofu w robocie kuchennym. Dodać do niego wszystkie przyprawy, w tym słonecznik, upieczone grzyby oraz buraki i zmiksować wszystko na gładką masę. Suszone pomidory pokroić w plasterki. Dodać je, nasiona chia jeszcze raz wszystko zmiksować.

Finał

Z masy uformować kotlety hamburgerowe, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Mnie wyszło 8 burgerów. 

P.S. Masa jest dość rzadka – można wykładać ją łyżką, a po upieczeniu – pozostawić do wystygnięcia i stężenia. Z czasem zrobi się bardziej zwarta. Jeśli jednak jest ewidentna zbyt wodnista – można dodać więcej mąki lub bułki tartej. Spoiwem mogą być również starte na pył pestki słonecznika.

Fitkulinarnie
Pani Marchewka, bardziej świadoma, dbająca o siebie i innych. Gotuję od zawsze, jest to moja wielka pasja, więc postanowiłam podzielić się z Wami sprawdzonymi recepturami na pyszne, ale jednocześnie zdrowe dania. Znajduję balans pomiędzy smakiem, a odchudzaniem potraw. Przed Wami zbiór przepisów, fit- porad, ale również mądrości inaczej oraz opowieści dziwnej treści. Zapraszam do wspólnej wycieczki przez zdrowe dania okraszone dużą dawką humoru!

Opowieści dziwnej treści Pani Marchewki

Przed Wami kolejne mądrości o tym, czego nigdy nie mówić kobiecie 😊

Na pewno podoba Ci się ta sukienka? Weź lepiej rozmiar większą…

Być może nie chciałeś obrazić tej kobiety i w dobrej wierze doradziłeś jej, aby wzięła rzecz o rozmiar większą. Ale to jest odbierane jako obraza i fakt, że właśnie nazwałeś ją grubą.

Pamiętajcie o jednej prostej zasadzie: wszystkie kobiety zawsze mają buty w rozmiarze 36 i ubrania XS, nawet jeśli w rzeczywistości na podeszwie jest 42, a na metce sukienki – L.

Zatem nigdy nie używajcie powyższej frazy – jeśli chcecie żyć długo w dobrym zdrowiu. Głównie psychicznym, bo każda kobieta, bez względu na rozmiar, jest jak słoń. Pamięta WSZYSTKO.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *