Cannelloni z indykiem i dynią

Kolejna propozycja na danie mięsne, ale w zdrowym wydaniu. Prezentuję Wam cannelloni, które nadziane zostanie zdrowym, chudym sosem oraz delikatnie polane beszamelem. Polecam na weekendowy obiad!

Składniki

  • ok. 15-20 rurek makaronu canneloni
  • 450g indyka (ciemne mięso jest lepsze, ale ja użyłam filetu, również się nada)
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 posiekana cebula
  • 1 duża obrana i drobno posiekana (lub utarta) marchewka
  • 1 drobno posiekana łodyga selera
  • ½ szklanki dyni (ja użyłam mrożonej, w kostce)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka posiekanych świeżych liści bazylii
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Budyń

  • 1 łyżka masła (lub margaryny roślinnej)
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej (lub 2 łyżki mąki pszennej)
  • 300 ml mleka (zwykłego, bez laktozy lub roślinnego)
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej

Wykonanie

Na dużej patelni, na średnim ogniu, rozgrzać olej. Dodać cebulę i podsmażać do momentu, aż stanie się półprzezroczysta, około 5 minut. Dodać marchewkę, seler, dynię i smażyć, aż warzywa będą miękkie, około 5 minut. Warzywa odsunąć na jedną połowę patelni, zwiększyć ogień i wlać dodatkową łyżkę oleju, dodać mięso z indyka i smażyć jeszcze przez ok. 4 min, aż mięso będzie jasne. Starać się nie mieszać, aby nie puściło zbyt dużo soku. Dodać pomidory z puszki oraz przyprawy. Wymieszać całość.

Zmniejszyć ogień do minimum i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut, co jakiś czas mieszając. Jeśli danie będzie się przypalać i będzie zbyt gęste – dodać wodę lub bulion. Dodać świeżą bazylię.

Doprawić solą i pieprzem do smaku.

W międzyczasie, w dużym rondlu, przygotować beszamel. Masło lub margarynę dobrze rozgrzać na patelni. Dodać mąki i energicznie mieszać. Stopniowo dolewać mleko, cały czas mieszając doprowadzić do zgęstnienia. Sos musi być gładki i pozbawiony grudek. Doprawić solą i gałką.

Finał

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć surowymi rurkami z makaronu. Należy stawiać je pionowo i napełniać je farszem – najlepiej, aby jeden z końców dotykał naczynia – inaczej farsz wypadnie. Całość polać sosem beszamelowym, posypać odrobiną sera i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 20 minut.

Fitkulinarnie
Pani Marchewka, bardziej świadoma, dbająca o siebie i innych. Gotuję od zawsze, jest to moja wielka pasja, więc postanowiłam podzielić się z Wami sprawdzonymi recepturami na pyszne, ale jednocześnie zdrowe dania. Znajduję balans pomiędzy smakiem, a odchudzaniem potraw. Przed Wami zbiór przepisów, fit- porad, ale również mądrości inaczej oraz opowieści dziwnej treści. Zapraszam do wspólnej wycieczki przez zdrowe dania okraszone dużą dawką humoru!

Opowieści dziwnej treści Pani Marchewki

Kontynuujemy Opowieści Dziwnej Treści:

Chcąc zmienić ów stan faktyczny – jeden z Kolegów postanowił podjąć nierówną walkę z rzeczywistością i wyedukować mnie w ww. materii bardziej szczegółowo. Brzmiało to mniej więcej tak:

– Słuchaj, Aga, pamiętaj, że gdy podłączasz prąd – robisz to tak, jak rozwija się drzewo. Czyli najpierw gruuuuby pień, a później ten pień musi się rozrosnąć, w coraz cieńsze gałązki. Zatem – najpierw masz ten ciężki kabel, siłowy, zobacz, tutaj jest gniazdo 63A, później tam jest skrzynka na 32A, 16A, a kolejno już możesz spokojnie podłączać zwykle kable na 230, zobacz, tutaj jest 2,5, a tam leży „półtorówka”. Ok. tutaj jeszcze jestem. Następnie jednak przeszliśmy do bardziej skomplikowanych zagadnień – niestety nie jestem w stanie powtórzyć nawet 5% tego, co zostało w danej chwili powiedziane. Mój tęskniący za rozumem wzrok niemal krzyczy do Kolegi, a mózg niemo pyta – Bilet, ale ŁAJ? ŁAJ? Dlaczego mi to robisz? Czemu muszę o tym słuchać i udawać, że się tego nauczę? Czy naprawdę sądzisz, że powierzenie sprzętu i życia ludzi w moje ręce ma sens? Czy na serio mamy potrzebę, abym taką wiedzą przyswoiła na tyle, by sobie radzić z totalnie niezrozumiałymi dla mnie zjawiskami? 

CDN.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *