Carpaccio z buraka

Buraki są super – smaczne i zdrowe. Polecam zatem tę pyszną przekąskę i klasyczne połączenie smaków. 

Składniki

  • 2 średnie buraki
  • 50 g sera koziego
  • garść orzechów włoskich
  • garść natki pietruszki
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Wykonanie

Buraki wyszorować, zawinąć w folię aluminiową i piec przez ok. 1,5 godz. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopniu. Buraki muszą być miękkie

Finał

Po wystudzeniu – buraki obrać i pokroić w cienkie plasterki. 

Rozłożyć na talerzu, posypać serem kozim, orzechami i natką pietruszki. Polać octem balsamicznym.  

Fitkulinarnie
Pani Marchewka, bardziej świadoma, dbająca o siebie i innych. Gotuję od zawsze, jest to moja wielka pasja, więc postanowiłam podzielić się z Wami sprawdzonymi recepturami na pyszne, ale jednocześnie zdrowe dania. Znajduję balans pomiędzy smakiem, a odchudzaniem potraw. Przed Wami zbiór przepisów, fit- porad, ale również mądrości inaczej oraz opowieści dziwnej treści. Zapraszam do wspólnej wycieczki przez zdrowe dania okraszone dużą dawką humoru!

Opowieści dziwnej treści Pani Marchewki

Burak nie ma zbyt dobrej opinii. Nikt z nas nie chce nim być. Ale za to można go zjeść! Jak wiecie – dietetykiem nie jestem, więc nie czuję się na siłach, aby rozprawiać o ich właściwościach, ale wiem na pewno, że to bomba witamin. 

Pamiętajcie tylko o jednym – bardzo barwi dłonie, więc warto założyć rękawiczki. Jeśli nie gustujecie w palcach o barwie fioletowo-różowej to polecam dłonie chronić. No chyba, że lubicie. Bo w sumie – czemu nie. 

 

Macie jakieś inne patenty z buraczane zabarwienie skóry?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *