Wsypać wszystkie mąki do dużej miski. Zrobić w środku dołek i wsypać drożdże. Dodać ok. 150 ml lekko ciepłej wody i cukier. Delikatnie wymieszać składniki w środku i lekko posypać mąką wokół brzegów. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
W międzyczasie obrać i zetrzeć na grubej tarce ugotowane ziemniaki. (można też przecisnąć je przez praskę do ziemniaków).
Dodać do miski z mąkami i drożdżami chłodne ziemniaki, siemię, sól i 300 ml lekko ciepłej wody. Wymieszać wszystko drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodać oliwę. Jeśli ciasto jest za gęste – dodać nieco więcej wody. Mąki różne chłoną wodę, to niestety specyfika wypieków bez glutenu. .
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Formę do pieczenia ciasta (średnią keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia. Umieścić ciasto w formie, przykryć ściereczką i pozostawić na kolejne 30 min.
Rozgrzać piekarnik do 250°C.
Włożyć formę do piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200° C i piec jeszcze 15 minut. Następnie wyjąć chleb z formy, wyłączyć piekarnik i włożyć chleb do gorącego piekarnika na 15 minut. (To sprawi, że będzie chrupiący).
Wyjąć chleb z piekarnika, umieścić na kratce i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.