Chleb bezglutenowy z ziarnami

Macie jakieś świetne patenty na pieczywo bezglutenowe? 

Składniki

  • 130 g mąki z tapioki
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 100g mąki owsianej
  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 150 g mąki ryżowej
  • 4 łyżki siemienia lnianego złocistego (ziarenka)
  • 4 łyżki słonecznika
  • 2 łyżki czarnuszki
  • 2 łyżki otrębów
  • 550 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1,5 łyżki łuski babki jajowatej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 opakowanie drożdży
  • szczypta cukru trzcinowego

Wykonanie

Wszystkie składniki suche wsypać do dużej miski i dokładnie pomieszać. Następnie dolewać wodę, ocet oraz oliwę. Dokładnie pomieszać. Ciasto powinno mieć lejącą konsystencję. 

Wlać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Ciasto nie może rosnąć zbyt długo, gdyż później w piekarniku chleb opadnie. 

Finał

Piec ok. 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół). 

Fitkulinarnie
Pani Marchewka, bardziej świadoma, dbająca o siebie i innych. Gotuję od zawsze, jest to moja wielka pasja, więc postanowiłam podzielić się z Wami sprawdzonymi recepturami na pyszne, ale jednocześnie zdrowe dania. Znajduję balans pomiędzy smakiem, a odchudzaniem potraw. Przed Wami zbiór przepisów, fit- porad, ale również mądrości inaczej oraz opowieści dziwnej treści. Zapraszam do wspólnej wycieczki przez zdrowe dania okraszone dużą dawką humoru!

Opowieści dziwnej treści Pani Marchewki

Radosna twórczość na temat pieczywa bezglutenowego. Cóż z tego, że się kruszy – a kruszy się bardzo, skoro jest taki smaczny? Po wyciągnięciu z piekarnika jego skórka przyjemnie chrupie, a ziarenka nadają bogatego aromatu. Uważajcie tylko na uśmiech i pozostałości czarnuszki na zębach – warto po zjedzeniu kropki przeprowadzić kontrolę jakości i pozbyć się ewentualnych pozostałości. To mówiłam ja, ciocia dobra rada. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *