Chleb z ziaren

Na wielu blogach funkcjonują różne wersje tego chleba, który nazywany jest “zmieniającym życie”. Faktycznie jest świetny – każda poczęstowana osoba bierze przepis 🙂 Jadam go na ciepło (jako tosty), na zimno (klasyczne kanapki), mrożę. 

 

Składniki

  • 150 g płatków owsianych
  • 150 g ziaren słonecznika
  • 100 g siemienia lnianego złocistego
  • 100 g siemienia lnianego złocistego mielonego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki nasion babki płesznik
  • 1/2 szklanki migdałów (całych)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 35 g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 400 ml ciepłej wody

Wykonanie

W dużej misce pomieszać składniki suche.

W garnku rozpuścić olej kokosowy, dodać wodę i miód/syrop, wymieszać.

Do miski z płatkami i ziarnami dolać płyn, dokładnie wymieszać.

Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, zostawić pod przykryciem z ręcznika kuchennego na ok. godzinę, na blacie.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 50 min.

Wyjąć z foremek i studzić na kratce pod przykryciem z ręcznika kuchennego.

Przechowywać w lodówce, np. w strunowym woreczku. Wytrzyma spokojnie tydzień. 

Kroić cienkim nożem.

Fitkulinarnie
Pani Marchewka, bardziej świadoma, dbająca o siebie i innych. Gotuję od zawsze, jest to moja wielka pasja, więc postanowiłam podzielić się z Wami sprawdzonymi recepturami na pyszne, ale jednocześnie zdrowe dania. Znajduję balans pomiędzy smakiem, a odchudzaniem potraw. Przed Wami zbiór przepisów, fit- porad, ale również mądrości inaczej oraz opowieści dziwnej treści. Zapraszam do wspólnej wycieczki przez zdrowe dania okraszone dużą dawką humoru!

Opowieści dziwnej treści Pani Marchewki

Jako kanapkowy potwór, ale również i miłośnik motoryzacji, mogę z całą odpowiedzialnością stwierdzić, że to podwozie pasuje do każdego rodzaju karoserii. Dzięki bombie witamin i mikroelementów Wasz silnik w klatce piersiowej będzie pracował jak V8 – nie do zdarcia 🙂 

Macie jakieś inne pomysły (sprawdzone w boju), w jaki sposób “stuningować” ten chleb?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *