Czekolada mleczna domowa

Na Dzień Czekolady nie może zabraknąć odpowiedniego przepisu. 

Przeczytałam kiedyś takie słowa nieznanego autora – „Według mojej teorii, czekolada spowalnia proces starzenia się. Nawet jeśli tak nie jest, czy warto ryzykować?”

No właśnie 🙂 Zdecydowanie nie warto. 

Polecam domową, pyszną czekoladę. Nie można się jej oprzeć…

Skladniki

  • 100g masła kakaowego spożywczego
  • 30g kakao 
  • 40 ml mleka
  • 40g mleka w proszku 
  • 2-3 łyżki miodu
  • ekstrakt waniliowy

Wykonanie

Podgrzać masło kakaowe w miseczce – najlepiej nad garnkiem z gorącą wodą, ale tak, aby miska nie dotykała wody.

Po rozpuszczeniu tłuszczu dodać kakao, wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. 

Mleko podgrzać, następnie połączyć z mlekiem w proszku. Wymieszać, aby nie było grudek. Wlać miód, wymieszać. 

Masę kakaową połączyć z masą mleczno-miodową. Dodać ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać. 

Czekoladę wylać do foremki i posypać ulubionymi dodatkami – orzechy, liofilizowane lub suszone owoce, itp. Schłodzić i przechowywać w lodówce.

Fitkulinarnie
Pani Marchewka, bardziej świadoma, dbająca o siebie i innych. Gotuję od zawsze, jest to moja wielka pasja, więc postanowiłam podzielić się z Wami sprawdzonymi recepturami na pyszne, ale jednocześnie zdrowe dania. Znajduję balans pomiędzy smakiem, a odchudzaniem potraw. Przed Wami zbiór przepisów, fit- porad, ale również mądrości inaczej oraz opowieści dziwnej treści. Zapraszam do wspólnej wycieczki przez zdrowe dania okraszone dużą dawką humoru!

Opowieści dziwnej treści Pani Marchewki

A w Opowieściach Dziwnej Treści będzie kolejny cytat:

Badania wskazują, że czternastu z każdych dziesięciu ludzi lubi czekoladę.

Sandra Boynton

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *