Podgrzać masło kakaowe w miseczce – najlepiej nad garnkiem z gorącą wodą, ale tak, aby miska nie dotykała wody.
Po rozpuszczeniu tłuszczu dodajemy kakao oraz miód, mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Czekoladę wylewamy do foremki i posypujemy dodatkami. Można schłodzić w lodówce.
Aby czekolada była jeszcze bardziej smaczna, gładka i błyszcząca, a także nie rozpuszczała się tak szybko – proponuję, aby podjąć próbę jej temperowania. Niech wie, że z nami nie ma żartów:)
Jak to zrobić?
Gotową masę należy podgrzać do ok. 45 stopni C
Następnie pozwolić czekoladzie na schłodzenie do 27-28 stopni C
Kolejny etap to ponowne podgrzanie do 32-33 stopni C (nie więcej!)
Taką czekoladę przelewamy do foremek i ozdabiamy. Procedura bez termometru się raczej nie uda, więc nie będę podawać porad, jak zrobić to na oko 🙂 W tym wypadku na oko to se można cień do powiek nałożyć 🙂