Deser z tapioki z owocami

Tapioka jest zbożem skrobiowym, które otrzymuje się z korzeni rośliny Maniok jadalny lub Maniok słodki (zwany również maniok, tupi-guarana, yucca). Bulwy korzeniowe manioku są wykorzystywane nie tylko do produkcji tapioki, ale także jako żywność w postaci gotowanej, smażonej i suszonej. Za ojczyznę manioku uważa się obszar współczesnej Brazylii, kultura ta jest rozpowszechniona we wszystkich tropikalnych regionach świata. 

Przezroczysty, kulisty grysik z tapioki jest lekkostrawną żywnością, która jest szeroko stosowana do przygotowania różnych, pysznych dań. W kuchni zachodnioeuropejskiej używa się go do zup, bulionów, przy przygotowywaniu deserów. Mąka z tapioki (sproszkowana tapioka) jest używana jako mąka do wypieków bezglutenowych, ale także zagęstnik do sosów, przezroczystych glazur i nadzień owocowych w deserach. 

Zazwyczaj kulki tapioki są białe i mogą być barwione na różne kolory i odcienie, co czyni je bardzo oryginalnym dodatkiem do dekoracji potraw, rodzajem kolorowego “kawioru”. Kolorowe „perełki” tapioki są częstą ozdobą azjatyckich deserów. 

 

Dziś przed Wami pyszne wykorzystanie tapioki do deseru. Szybkie i doskonałe w smaku. Bardzo polecam!

Składniki

  • 1 szklanka tapioki – kuleczki
  • 3 szklanki mleka (może być roślinne)
  • 400 ml mleka kokosowego (puszka)
  • 6 łyżek erytrolu
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • owoce do przybrania – moim zdaniem najlepiej pasują maliny

Wykonanie

Namoczyć tapiokę przez 30 minut w mleku (może być 1 szklanka), w którym następnie będzie gotowana. Dodać pozostałe mleko i gotować, ciągle mieszając – ciągle, to słowo klucz, przypala się :), aż tapioka zacznie robić się przezroczysta. Do tapioki dodać mleko kokosowe, erytrol, ekstrakt waniliowy. Cały czas mieszać, aż płyn się zredukuje i masa będzie miała konsystencję rzadkiego budyniu. Zdjąć z ognia, przełożyć do szklanych pojemników i schłodzić przed podaniem. Tapioka zgęstnieje do konsystencji puddingu. Przed samym podaniem przybrać ulubionymi owocami. 

Fitkulinarnie
Pani Marchewka, bardziej świadoma, dbająca o siebie i innych. Gotuję od zawsze, jest to moja wielka pasja, więc postanowiłam podzielić się z Wami sprawdzonymi recepturami na pyszne, ale jednocześnie zdrowe dania. Znajduję balans pomiędzy smakiem, a odchudzaniem potraw. Przed Wami zbiór przepisów, fit- porad, ale również mądrości inaczej oraz opowieści dziwnej treści. Zapraszam do wspólnej wycieczki przez zdrowe dania okraszone dużą dawką humoru!

Opowieści dziwnej treści Pani Marchewki

A dziś przed Wami kolejna Anty-mądrość:

Mój często mówi do mnie: „jesteś taka chuda, idź zjeść ciasto”

A kim jest mój?  

To mój wewnętrzny głos…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *