Tapioka jest zbożem skrobiowym, które otrzymuje się z korzeni rośliny Maniok jadalny lub Maniok słodki (zwany również maniok, tupi-guarana, yucca). Bulwy korzeniowe manioku są wykorzystywane nie tylko do produkcji tapioki, ale także jako żywność w postaci gotowanej, smażonej i suszonej. Za ojczyznę manioku uważa się obszar współczesnej Brazylii, kultura ta jest rozpowszechniona we wszystkich tropikalnych regionach świata.
Przezroczysty, kulisty grysik z tapioki jest lekkostrawną żywnością, która jest szeroko stosowana do przygotowania różnych, pysznych dań. W kuchni zachodnioeuropejskiej używa się go do zup, bulionów, przy przygotowywaniu deserów. Mąka z tapioki (sproszkowana tapioka) jest używana jako mąka do wypieków bezglutenowych, ale także zagęstnik do sosów, przezroczystych glazur i nadzień owocowych w deserach.
Zazwyczaj kulki tapioki są białe i mogą być barwione na różne kolory i odcienie, co czyni je bardzo oryginalnym dodatkiem do dekoracji potraw, rodzajem kolorowego “kawioru”. Kolorowe „perełki” tapioki są częstą ozdobą azjatyckich deserów.
Dziś przed Wami pyszne wykorzystanie tapioki do deseru. Szybkie i doskonałe w smaku. Bardzo polecam!