Filet opłukać, a następnie włożyć do miski i zalać zimną wodą, do której wsypać 1 łyżeczkę soli. Zostawić mięso w wodzie na ok. 30 min.
W tym czasie przygotować marynatę – wszystkie składniki dokładnie wymieszać w miseczce.
Wymoczone mięso wyjąć i dokładnie wysuszyć ręcznikiem papierowym. Włożyć do miski (lub strunowego woreczka) i zalać marynatą. Dokładnie obtoczyć w niej mięso.
Zostawić pod przykryciem na noc w lodówce.
W dniu pieczenia indyka wyłożyć do formy do pieczenia (marynatę zostawić w miseczce), na dno wlać ok. 1 szklanki wrzącej wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 80 minut.
W czasie pieczenia mięso co ok. 15 min. polewać marynatą oraz sokami, które się wydostają z pieczeni.
Po ok. godzinie sprawdzić temperaturę w najgrubszej części pieczenia – optymalnie, jeśli mięso osiągnie 60 stopni. To bardzo ważne – indyka jest niezwykle łatwo wysuszyć.