Konfitura zimowa

Może i zbliża się wiosna, ale temperatury są nadal zimowe. Przygotowałam dla Was zatem aromatyczną, bogatą w rozgrzewające przyprawy i pyszną konfiturę, której można użyć do owsianki, jaglanki, budyniu lub po prostu na kanapki. W okresie świątecznym genialnie nadaje się również do przełożenia piernika.

Składniki

  • 900 g śliwki węgierki (po wydrylowaniu)
  • 450 g wiśni
  • sok z 2 pomarańczy
  • starta skórka z 2 pomarańczy
  • 2 szklanki daktyli
  • 3 garście orzechów włoskich
  • 3 garście rodzynków
  • szklanka erytrolu
  • 1 łyżka imbiru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • ¼ – ½ szklanki wody

Wykonanie

Śliwki i wiśnie opłukać i wydrylować (zimą można użyć mrożonych). Do dużego garnka wsypać śliwki i wiśnie, dodać sok z pomarańczy i skórkę (wcześniej pomarańcze dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem), a także daktyle, gotować na wolnym ogniu do zgęstnienia. Po ok. 1 h gotowania dodać pozostałe składniki, gotować kolejne 30 min. Przestudzić. 

Gotowanie rozłożyć najlepiej na 2 dni – kolejnego dnia ponownie gotować ok. 1 godz.

Finał:

Konfitury powinny być gęste i aromatyczne.  

Jeszcze ciepłe nałożyć do słoików i zapasteryzować. 

W każdej chwili delektować się wspaniałym smakiem 🙂

Jak pasteryzować przetwory?

Garnek z szerokim dnem wyłożyć ściereczką – najlepiej złożoną na 2-3 razy. Napełnione konfiturą słoiki ustawić na dnie garnka i zalać wodą do ¾ ich wysokości – słoiki nie mogą się stykać. Temperatura wody, którą zalewamy przetwory musi być podobna – jeśli np. zalejemy gorące konfitury i słoiki zimną wodą – wtedy mogą one pęknąć. 

Przykryć garnek i na średnim ogniu gotować min. 20 min,

Słoiki wyjąć ostrożnie z wody i położyć na ściereczce do góry dnem. Pozostawić do wystygnięcia. 

Fitkulinarnie
Pani Marchewka, bardziej świadoma, dbająca o siebie i innych. Gotuję od zawsze, jest to moja wielka pasja, więc postanowiłam podzielić się z Wami sprawdzonymi recepturami na pyszne, ale jednocześnie zdrowe dania. Znajduję balans pomiędzy smakiem, a odchudzaniem potraw. Przed Wami zbiór przepisów, fit- porad, ale również mądrości inaczej oraz opowieści dziwnej treści. Zapraszam do wspólnej wycieczki przez zdrowe dania okraszone dużą dawką humoru!

Opowieści dziwnej treści Pani Marchewki

Jak już mowa o pierniku, który to można konfiturami przełożyć, to tak mi się przypomniał stary dowcip – suchar o miodzie z miesiąca miodowego, który wsiąka w męża i tak oto powstaje stary piernik. Zupełnie nie wiem skąd przyszło mi to teraz do głowy, ale może pranie macie gdzieś w okolicy, to szybciej wyschnie. 

Dajcie jakieś suchary, przynajmniej się pośmiejemy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *