Lasagne wegetariańska z tofu

Ta lasagne to hit. Dzięki odpowiednim przyprawom i przygotowaniu tofu – smakuje nawet zatwardziałym mięsożercom. Jeden z nich, który wychodzi z założenia, że on żadnych wynalazków jadł nie będzie i że zemdleje po nieodpowiednim posiłku – zjadł i pochwalił. A to wielki sukces! Bardzo polecam dla początkujących wegetarian 🙂

Składniki

  • 250g tofu naturalnego
  • 1 średnia marchew
  • 1 mała pietruszka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 mała cebula
  • 2 szklanki passaty pomidorowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3-4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 3 – 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • sól i pieprz
  • płaty lasagne – ok. 12 szt., wcześniej obgotowanych (lub surowych, w zależności od zaleceń producenta)

Beszamel

  • 2 łyżki masła (lub margaryny roślinnej)
  • 2 łyżka mąki ryżowej
  • 2 łyżka mąki kukurydzianej (lub 4 łyżki mąki pszennej)
  • 600 ml mleka (zwykłego, bez laktozy lub roślinnego)
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej

Do podania

  • świeża bazylia
  • płatki drożdżowe (ew. parmezan)

Wykonanie

Tofu odsączyć z płynu, a następnie rozgnieść dłońmi lub widelcem na masę, która strukturą będzie przypominała mięso mielone. Dodać wszystkie przyprawy i zostawić na ok. 15-30 min – aż tofu wchłonie wszystkie smaki. 

Rozgrzać patelnię z oliwą i wyłożyć tofu. Prażyć do momentu, aż zmieni kolor na lekko brązowy – zazwyczaj ok. 5-7 min. Zdjąć z patelni i odłożyć do pojemnika. 

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i chwilę ją smażyć. 

Dodać utarte na tarce marchew i pietruszkę, a także pokrojony w kosteczkę seler naciowy. Smażyć ok. 4 min. 

 

Dodać tofu, dokładnie przemieszać, wlać passatę pomidorową.

Gotować na wolnym ogniu aż woda odparuje, co jakiś czas mieszając. 

Jeśli będzie potrzeba – można dodać kilka łyżek warzywnego bulionu lub wody.

Spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. 

Beszamel

Masło lub margarynę dobrze rozgrzać na patelni.

Dodać mąki i energicznie mieszać.

Stopniowo dolewać mleko, cały czas mieszając doprowadzić do zgęstnienia. Sos musi być gładki i pozbawiony grudek.

Doprawić solą i gałką.

Wykonanie lasagne: 

Żaroodporne naczynie wysmarować masłem lub margaryną. Rozprowadzić sos beszamelowy, położyć makaron. Polać sosem bolońskim, a następnie znów położyć makaron.

Z podanej ilości składników ułożyć łącznie 4 warstwy makaronu (3 szt. na warstwę).

Aby było łatwiej układać kolejność jest następująca:

– makaron

– sos boloński

– beszamel

Ostatnią warstwę można posypać parmezanem lub płatkami drożdżowymi, opcjonalnie wegańskim odpowiednikiem sera.

Finał

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra-dół), piec ok. 40 min.

Gotową zapiekankę posypać świeżą bazylią.

Fitkulinarnie
Pani Marchewka, bardziej świadoma, dbająca o siebie i innych. Gotuję od zawsze, jest to moja wielka pasja, więc postanowiłam podzielić się z Wami sprawdzonymi recepturami na pyszne, ale jednocześnie zdrowe dania. Znajduję balans pomiędzy smakiem, a odchudzaniem potraw. Przed Wami zbiór przepisów, fit- porad, ale również mądrości inaczej oraz opowieści dziwnej treści. Zapraszam do wspólnej wycieczki przez zdrowe dania okraszone dużą dawką humoru!

Opowieści dziwnej treści Pani Marchewki

Przechodzimy do kolejnej porady dla mężczyzn – z cyklu – tak nie mów do kobiety!

Moja Mama ma taki sam rozmiar!

Nie no, stary, dobrze, że nie taki, jak Twoja babcia! Naprawdę chcesz żyć? To weź Ty się dobrze zastanów, co gadasz!

Tematy wieku i wagi w ogóle są najbardziej bolesne dla kobiet, a tu w jednym zdaniu od razu dwa strzały – w głowie kobiety oznacza to, że powiedziałeś, iż jest i stara, i gruba.

Nie możesz tego zrobić. Dla własnego dobra i bezpieczeństwa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *