Tofu odsączyć z płynu, a następnie rozgnieść dłońmi lub widelcem na masę, która strukturą będzie przypominała mięso mielone. Dodać wszystkie przyprawy i zostawić na ok. 15-30 min – aż tofu wchłonie wszystkie smaki.
Rozgrzać patelnię z oliwą i wyłożyć tofu. Prażyć do momentu, aż zmieni kolor na lekko brązowy – zazwyczaj ok. 5-7 min. Zdjąć z patelni i odłożyć do pojemnika.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i chwilę ją smażyć.
Dodać utarte na tarce marchew i pietruszkę, a także pokrojony w kosteczkę seler naciowy. Smażyć ok. 4 min.
Dodać tofu, dokładnie przemieszać, wlać passatę pomidorową.
Gotować na wolnym ogniu aż woda odparuje, co jakiś czas mieszając.
Jeśli będzie potrzeba – można dodać kilka łyżek warzywnego bulionu lub wody.
Spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.