Lasagne z sosem bolońskim z soczewicy

Przygody dopasowywania dań roślinnych do potrzeb mięsożerców ciąg dalszy.

Składniki

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 łodygi selera naciowego
  • Po 1/4 szklanki soczewicy zielonej i czerwonej
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1,5 szklanki passaty pomidorowej
  • 3-4 łyżki płatków drożdżowych
  • 3 – 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • sól i pieprz
  • płaty lasagne – ok. 12 szt., wcześniej obgotowanych (lub surowych, w zależności od zaleceń producenta)

Sos beszamelowy

  • 2 łyżki masła (lub margaryny roślinnej)
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej (lub 4 łyżki mąki pszennej)
  • 600 ml mleka (zwykłego, bez laktozy lub roślinnego)
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej (nie przesadzamy z ilością)

Wykonanie

Nadzienie

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i chwilę ją smażyć. 

Dodać utarte na tarce marchew i pietruszkę, a także pokrojony w kosteczkę seler naciowy. Smażyć ok. 4 min.

Dodać obydwa rodzaje soczewicy, przyprawy, smażyć kolejne 3 min. Uważać, aby nie przypalić!

Zalać bulionem oraz passatą, przykryć i gotować na małym ogniu ok. 30-40 min.

Jeśli potrawa będzie się przypalać – dolewać nieco bulionu.

Sos beszamelowy

Masło lub margarynę dobrze rozgrzać na patelni.

Dodać mąki i energicznie mieszać.

Stopniowo dolewać mleko, cały czas mieszając doprowadzić do zgęstnienia. Sos musi być gładki i pozbawiony grudek.

Doprawić solą i gałką.

Finał

Żaroodporne naczynie wysmarować masłem lub margaryną. Rozprowadzić sos beszamelowy, położyć makaron. Polać sosem bolońskim, a następnie znów położyć makaron.

Z podanej ilości składników ułożyć łącznie 4 warstwy makaronu (3 szt. na warstwę).

Aby było łatwiej układać – kolejność jest następująca:

– makaron

– sos boloński

– beszamel

 

Ostatnią warstwę można posypać parmezanem lub płatkami drożdżowymi, opcjonalnie wegańskim odpowiednikiem sera.

 

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra-dół), piec ok. 40 min.

 

Gotową zapiekankę posypać świeżą bazylią.

Fitkulinarnie
Pani Marchewka, bardziej świadoma, dbająca o siebie i innych. Gotuję od zawsze, jest to moja wielka pasja, więc postanowiłam podzielić się z Wami sprawdzonymi recepturami na pyszne, ale jednocześnie zdrowe dania. Znajduję balans pomiędzy smakiem, a odchudzaniem potraw. Przed Wami zbiór przepisów, fit- porad, ale również mądrości inaczej oraz opowieści dziwnej treści. Zapraszam do wspólnej wycieczki przez zdrowe dania okraszone dużą dawką humoru!

Opowieści dziwnej treści Pani Marchewki

Chociaż walka z mięsożercami jest nierówna, otrzymuję spojrzenia pełne niemego krzyku oraz próby robienia oczu kota ze Shreka – twardo realizuję swoją misję. Nie zawsze jest łatwo, ale nikt nie mówił, że będzie letko. Nie prezentuję tutaj wszystkich prób, gdyż niektóre kończą się zdaniem typu – yyyy, no nie jest najgorsze, ale sama se to jedz. Pokazuję tylko te, które komentowane są pełnym zdziwienia – ej, dobre to jest!  Tym razem leci do Was pyszna lasagne z sosem z soczewicy. Przy dosłownie kilku modyfikacjach otrzymujemy smaczne i sycące danie wegańskie – wystarczy zamienić masło, mleko i parmezan na roślinne odpowiedniki. Bardzo polecam to danie! Nie pomijajcie przypraw – jest ich dużo, ale dzięki temu zapiekanka ma tak głęboki i intensywny smak.

Ja oczywiście pomijam klasycznie dodawany ser pomiędzy warstwami, proponuje go tylko na wierzch dania.

Próbowaliście kiedyś przygotować inne strączki na bolońską nutę? Podzielcie się, chętnie przetestuję Wasze przepisy i wprowadzę w życie podpowiedzi. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *