Na dużej patelni, na średnim ogniu, rozgrzać olej. Dodać cebulę i podsmażać do momentu, aż stanie się półprzezroczysta, około 5 minut. Dodać marchewkę, seler, dynię i smażyć, aż warzywa będą miękkie, około 5 minut. Warzywa odsunąć na jedną połowę patelni, zwiększyć ogień i wlać dodatkową łyżkę oleju, dodać mięso z indyka i smażyć jeszcze przez ok. 4 min, aż mięso będzie jasne. Starać się nie mieszać, aby nie puściło zbyt dużo soku. Dodać pomidory z puszki oraz przyprawy. Wymieszać całość.
Zmniejszyć ogień do minimum i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut, co jakiś czas mieszając. Jeśli danie będzie się przypalać i będzie zbyt gęste – dodać wodę lub bulion. Dodać świeżą bazylię.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
W międzyczasie, w dużym rondlu, ugotować spaghetti we wrzącej, osolonej wodzie, aż będzie al dente, czyli pozostanie jędrne.
Odcedzić.
Dodać makaron do sosu i wymieszać, dodając w razie potrzeby tyle bulionu, aby danie nie było suche.
Podawać z posypką z parmezanu.