Pieczarki obrać, a następnie opłukać i dokładnie osuszyć. Pokroić na cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pieczarki i smażyć przez ok. 5 – 7 minut, aż pieczarki odparują. Następnie dodać sól.
Na parze ugotować brokuły – muszą pozostać lekko twarde.
Pokroić marchewki w plasterki i umieścić w rondlu, zalać bulionem warzywnym (do poziomu ok. 1,5 cm). Dodać świeżo zmielony czarny pieprz, doprowadzić do wrzenia i przykryć. Gotować na średnim ogniu, aż cały bulion odparuje, a marchew będzie miękka.
W blenderze umieścić marchew, ciecierzycę, 2 łyżki octu jabłkowego, wędzoną paprykę, kminek i płatki drożdżowe. Dodać sól do smaku (zacząć od ½ łyżeczki), sos sojowy, więcej czarnego pieprzu i 1 szklankę mleka. Miksować do uzyskania konsystencji gładkiego puree. Smak – jeśli czegoś brakuje, można dodać kolejną łyżkę octu jabłkowego lub przypraw. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty – dolać jeszcze trochę mleka (ale pamiętaj, że makaron też go trochę rozrzedzi).
W międzyczasie – ugotować oczywiście makaron.