Młoda kapusta z tofu

Latem są pewne klasyki, które nigdy nie wychodzą z mody.  Dziś postanowiłam przygotować dla Was kapustę z koperkiem oraz wędzonym tofu. Testowe połączenie, ale naprawdę bardzo udane! Polecam do wypróbowania na upalny dzień. 

Składniki

  • 1 młoda kapusta
  • 1 cebula
  • 2 duże marchewki
  • 360 g tofu wędzonego
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • pieprz i sól do smaku
  • koperek, natka pietruszki i szczypiorek do podania

Wykonanie

Kapustę obrać z zewnętrznych liści, umyć i poszatkować. Posiekać w drobną kostkę cebulę i zeszklić ją na oleju. Dodać posiekaną kapustę oraz utartą marchew. Dolać płyn, doprawić zgodnie z przepisem (kminek, papryka, sól, pieprz) i gotować przez ok. 10-15 min. 

Posypać mąką (najlepiej użyć do tego sitka) i dodać koncentrat pomidorowy, a także odsączone i pokrojone w kostkę tofu.

Finał

Gotować ok. 2 min.

Przed podaniem posypać zieleniną.

Fitkulinarnie
Pani Marchewka, bardziej świadoma, dbająca o siebie i innych. Gotuję od zawsze, jest to moja wielka pasja, więc postanowiłam podzielić się z Wami sprawdzonymi recepturami na pyszne, ale jednocześnie zdrowe dania. Znajduję balans pomiędzy smakiem, a odchudzaniem potraw. Przed Wami zbiór przepisów, fit- porad, ale również mądrości inaczej oraz opowieści dziwnej treści. Zapraszam do wspólnej wycieczki przez zdrowe dania okraszone dużą dawką humoru!

Opowieści dziwnej treści Pani Marchewki

A dziś przed Wami kolejna Anty-mądrość:

Skoro najlepszą dietą jest nie jeść po szóstej to nasuwa mi się refleksja czy można jeść po siódmej…?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *