Naleśniki czekoladowe bezglutenowe

Dla wszystkich tych, którzy kochają wszystko co czekoladowe i są gotowi rozpocząć śniadanie od czekoladowych naleśników, ale są bezglutenowcami… Piękne, ciemne naleśniki na mące ryżowej z kakao. Dobre są same w sobie – delikatne, lekko słodkie – oraz z nadzieniem z domowej “nutelli”, serka homogenizowanego i z polewą z czekolady gorzkiej. Przepyszne śniadanie! Na pozostałe składniki – przepisy znajdziecie na blogu!

Składniki

  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 3/4 łyżeczki  soli
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki masła (roztopione), plus dodatkowe do smażenia

Wykonanie

W dużej misce ubić jajka i cukier. Dodać sól, mleko i roztopione masło, ponownie ubić. Następnie wsypać mąkę ryżową, kakao w proszku i mąkę ziemniaczaną. 

Rozgrzać kawałek masła. Dodać około 1/4 szklanki ciasta i obrócić patelnię, aby równomiernie rozprowadzić ciasto. Smażyć do uzyskania złotego koloru z obu stron. Powtórzyć to samo z pozostałym ciastem, dodając w razie potrzeby trochę więcej masła.

Finał

Gotowe bezglutenowe naleśniki wypełnić nutellą, serkiem, jeśli chcecie – posypać pudrem z erytrolu lub polać gorzką czekoladą, dodać owoce, itp.

Fitkulinarnie
Pani Marchewka, bardziej świadoma, dbająca o siebie i innych. Gotuję od zawsze, jest to moja wielka pasja, więc postanowiłam podzielić się z Wami sprawdzonymi recepturami na pyszne, ale jednocześnie zdrowe dania. Znajduję balans pomiędzy smakiem, a odchudzaniem potraw. Przed Wami zbiór przepisów, fit- porad, ale również mądrości inaczej oraz opowieści dziwnej treści. Zapraszam do wspólnej wycieczki przez zdrowe dania okraszone dużą dawką humoru!

Opowieści dziwnej treści Pani Marchewki

W Opowieściach Dziwnej Treści kontynuujemy Anty-mądrości:

 Aby w niektórych miejscach schudnąć, w niektórych miejscach nie wolno jeść.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *