Granulat sojowy (mogą być to też kostki sojowe, które później rozdrabniamy w rękach) ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najczęściej zalewamy 1l bulionu i gotujemy ok. 15 min. Po ugotowaniu i lekkim ostudzeniu – odcisnąć z nadmiaru wody.
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją, ok. 15 min. Uważać, aby nie rozgotować.
Cebulę i pora zeszklić na oliwie, następnie dodać pokrojoną w kosteczkę marchew i pietruszkę. Podsmażyć ok. 5 min.
Dodać teksturę sojową, koncentrat, sos sojowy, ocet balsamiczny, przyprawy,
Dodać odcedzony ryż, jogurt, nieaktywne płatki drożdżowe, gotować ok. 1 min. Uważać, aby nie przypalić! Zdjąć z palnika.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Papryki przekroić na połówki, wydrążyć.
Do każdej z papryk nałożyć nadzienie, na które ułożyć po 1 plasterku obranego pomidora.