Papryka nadziewana

Papryka, która smakuje nawet mięsożercom. Bogata w smak umami, sycąca, kolorowa i zdrowa. Idealna na obiad dla całej rodziny.

Składniki

  • 2 duże papryki
  • 100 g granulatu sojowego
  • 1 l bulionu warzywnego (do zagotowania granulatu)
  • 1 cebula
  • 2 małe marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • pół małego pora (biała część)
  • woreczek ryżu – 100g
  • 3 duże łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 pomidor
  • 40 g tartego żółtego sera
  • 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 łyżeczki oregano – 1 do potrawy, a 1 do posypania
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Granulat sojowy (mogą być to też kostki sojowe, które później rozdrabniamy w rękach) ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najczęściej zalewamy 1l bulionu i gotujemy ok. 15 min. Po ugotowaniu i lekkim ostudzeniu – odcisnąć z nadmiaru wody.

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją, ok. 15 min. Uważać, aby nie rozgotować.

Cebulę i pora zeszklić na oliwie, następnie dodać pokrojoną w kosteczkę marchew i pietruszkę. Podsmażyć ok. 5 min.

Dodać teksturę sojową, koncentrat, sos sojowy, ocet balsamiczny,  przyprawy,

Dodać odcedzony ryż, jogurt, nieaktywne płatki drożdżowe, gotować ok. 1 min. Uważać, aby nie przypalić! Zdjąć z palnika.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.

Papryki przekroić na połówki, wydrążyć.

Do każdej z papryk nałożyć nadzienie, na które ułożyć po 1 plasterku obranego pomidora.

Finał

Papryki ułożyć w naczyniu, na którego dno wlać ok. pół szklanki wody.

Piec w piekarniku ok. 30 min.

Papryki posypać żółtym serem i dopiec ok. 5-7 min.

Po wyjęciu posypać łyżeczką oregano.

Fitkulinarnie
Pani Marchewka, bardziej świadoma, dbająca o siebie i innych. Gotuję od zawsze, jest to moja wielka pasja, więc postanowiłam podzielić się z Wami sprawdzonymi recepturami na pyszne, ale jednocześnie zdrowe dania. Znajduję balans pomiędzy smakiem, a odchudzaniem potraw. Przed Wami zbiór przepisów, fit- porad, ale również mądrości inaczej oraz opowieści dziwnej treści. Zapraszam do wspólnej wycieczki przez zdrowe dania okraszone dużą dawką humoru!

Opowieści dziwnej treści Pani Marchewki

Kolega powiedział mi ostatnio, że jest na diecie od dwóch tygodni i jedyne co stracił, to dwa tygodnie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *