Przygotować łososia – rybę opłukać, osuszyć i pozbawić ją skóry. Następnie zawinąć w folię aluminową, dodać sól, pieprz, skropić oliwą i upiec w piekarniku (ok. 20 min. w temperaturze 200 stopni).
Skóry nie wyrzucać – dodać ją do wody, w której gotować będziemy ryż. Ja użyłam ryżu w woreczku, proponuję tak właśnie zrobić. Gotować zgodnie z zaleceniami producenta.
Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce, a cebulę pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Następnie dodać utarte warzywa i smażyć całość ok. 5 minut. Zalać bulionem i gotować ok. 10 min.
Do warzyw dodać upieczonego łososia, którego należy wcześniej rozdrobnić, a także przyprawy oraz ryż. Dokładnie wymieszać, dodać koncentrat pomidorowy. Zagotować całość przez kilka minut.