W dużej misce wymieszać składniki suche, a następnie dodać połowę ilości wody. Rozpocząć mieszanie i dodawać stopniowo wodę. Wyrabiać najlepiej robotem z końcówką do ciasta drożdżowego. Ciasto musi być lepiące, ale bez przesady, powinno trzymać swoją strukturę. Mąki różnie chłoną wodę, więc musicie wykazać się zdrowym rozsądkiem. Na koniec dodać olej.
Ciasto po wyrobieniu odłożyć do wyrośnięcia na ok. godzinę.
W czasie wyrastania ciasta przygotować ulubione dodatki – zachęcam do przejrzenia wcześniejszych przepisów na pizzę 😊
Przystąpić do przygotowania pizzy:
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i rozłożyć na papierze do pieczenia lub macie silikonowej wysypanej mąką ziemniaczaną. Ciasto będzie się kleić dość mocno, podsypywać lekko mąką ziemniaczaną lub z tapioki. Jeśli dosypiemy zbyt dużo mąki – ciasto będzie twarde. Miejcie to na uwadze.
Ciasto przenieść na blaszkę (najlepiej okrągłą, z dziurkami od spodu –z tego przepisu wyjdą 2 średnie pizze). Aby przenieść je najłatwiej – położyć blachę na cieście i odwrócić z papierem, na którym leżało ciasto. Następne usunąć papier. W przypadku pieczenia na blaszce bez dziurek – pizzę zostawić na papierze do pieczenia.
Pozostawić na ok. 15 min do lekkiego wyrośnięcia.
Finał
Przystąpić do przygotowania pizzy – rozsmarować sos i rozsypać równomiernie dodatki.
Po nałożeniu ulubionych dodatków włożyć do piekarnika nagrzanego do max. temperatury – czyli min. 240 stopni, optymalnie – ogrzewanie od dołu i termoobieg.
Piec ok. 10 min