Pizza bezglutenowa – przepis IV

Tym razem ląduje u Was przepis na bezglutenowe ciasto, ale bez konieczności zakupienia kilku rodzajów mąk 😊 to najszybsza wersja, ale również bardzo smaczna!

Jeśli miałabym ułożyć ciasto wg. kolejności, będą to następujące rodzaje:

– przepis nr 2 – idealne ciasto, nie wymaga leżakowania w lodówce, mnie smakuje najbardziej, przypomina klasyczny, pszenny placek,

– przepisy nr 1 – również świetne, ale musicie poświęcić mu więcej czasu, gdyż ciasto spędza noc w lodówce,

– przepis nr 3 – ciasto bardziej „puchate”, dla miłośników grubej pizzy,

– przepis 4 – dla tych, którzy lubią szybkie i bezproblemowe rozwiązania 😊

Ciasto

  • 300 g mąki bezglutenowej – mieszanka do pizzy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 7 g drożdży instant
  • 250 ml letniej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie

W dużej misce wymieszać składniki suche, a następnie dodać połowę ilości wody. Rozpocząć mieszanie i dodawać stopniowo wodę. Wyrabiać najlepiej robotem z końcówką do ciasta drożdżowego. Ciasto musi być lepiące, ale bez przesady, powinno trzymać swoją strukturę. Mąki różnie chłoną wodę, więc musicie wykazać się zdrowym rozsądkiem. Na koniec dodać olej.

Ciasto po wyrobieniu odłożyć do wyrośnięcia na ok. godzinę. 

 

W czasie wyrastania ciasta przygotować ulubione dodatki – zachęcam do przejrzenia wcześniejszych przepisów na pizzę 😊

 

Przystąpić do przygotowania pizzy:

 

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i rozłożyć na papierze do pieczenia lub macie silikonowej wysypanej mąką ziemniaczaną. Ciasto będzie się kleić dość mocno, podsypywać lekko mąką ziemniaczaną lub z tapioki. Jeśli dosypiemy zbyt dużo mąki – ciasto będzie twarde. Miejcie to na uwadze. 

Ciasto przenieść na blaszkę (najlepiej okrągłą, z dziurkami od spodu –z tego przepisu wyjdą 2 średnie pizze). Aby przenieść je najłatwiej – położyć blachę na cieście i odwrócić z papierem, na którym leżało ciasto. Następne usunąć papier. W przypadku pieczenia na blaszce bez dziurek – pizzę zostawić na papierze do pieczenia.

Pozostawić na ok. 15 min do lekkiego wyrośnięcia.

Finał

Przystąpić do przygotowania pizzy – rozsmarować sos i rozsypać równomiernie dodatki. 

Po nałożeniu ulubionych dodatków włożyć do piekarnika nagrzanego do max. temperatury – czyli min. 240 stopni, optymalnie – ogrzewanie od dołu i termoobieg.

Piec ok. 10 min

Fitkulinarnie
Pani Marchewka, bardziej świadoma, dbająca o siebie i innych. Gotuję od zawsze, jest to moja wielka pasja, więc postanowiłam podzielić się z Wami sprawdzonymi recepturami na pyszne, ale jednocześnie zdrowe dania. Znajduję balans pomiędzy smakiem, a odchudzaniem potraw. Przed Wami zbiór przepisów, fit- porad, ale również mądrości inaczej oraz opowieści dziwnej treści. Zapraszam do wspólnej wycieczki przez zdrowe dania okraszone dużą dawką humoru!

Opowieści dziwnej treści Pani Marchewki

A w Opowieściach Dziwnej treści kolejna anty-mądrość:

Kalorie to te małe robaczki, które przychodzą w nocy i zszywają Twoje ubrania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *