Spód
Siemię lniane zalać wrzącą wodą, dokładnie wymieszać. Zblendować, odstawić do wystygnięcia – musi być letnie.
Mąki wymieszać, odjąć z nich 2-3 łyżki i zrobić rozczyn z drożdżami – mąkę zalać ciepłą wodą, dodać cukier, wymieszać, odstawić na 10 min. do lekkiego spienienia.
Do miski z mąkami dodać sól, spienione drożdże i schłodzone siemię lniane. Dokładnie wyrobić ręką (a najlepiej robotem z hakiem do ciasta drożdżowego), następnie dodać oliwę. Wyrabiać kilka minut do dokładnego połączenia składników.
Odstawić miskę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta na ok. 1 h – pamiętać, aby przykryć, najlepiej ściereczką.
Po wyrośnięciu ciasta podzielić je na 3 części (wychodzą 3 pizze na duże blachy okrągłe lub 2 duże blaszki z piekarnika). Każdą część schować do woreczka i włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. W lodówce ciasto można przechowywać do 4 dni.