Praliny kokosowo-malinowe, niczym te ze sklepu

Uwielbiam kokos. Mogłabym go jeść codziennie, w przeróżnej formie. W połączeniu z wanilią to coś, czemu nie jestem w stanie się oprzeć. Dobre (co nie znaczy, że od razu niezdrowe!) jedzenie i jego wpływ na błogość naszej duszy zostały udowodnione naukowo, więc warto z tego odkrycia skorzystać. Polecam ten przepis z całego serca!

Składniki

  • 100g kaszy jaglanej
  • 400 ml mleka kokosowego (cała puszka)
  • 8 szt. daktyli
  • ½ łyżeczki esencji waniliowej
  • 3 łyżki musu kokosowego – można kupić, ale ja polecam zrobić swój
  • różowy eko barwnik do masy – odrobina
  • kilkanaście migdałów
  • wiórki kokosowe do obtoczenia
  • maliny liofilizowane – pokruszone, do obtoczenia
  • opcjonalnie – 1-2 łyżki mąki kokosowej (jeśli masa na praliny jest za rzadka i te nie chcą się lepić.

Mus kokosowy

  • 3 szklanki wiórków kokosowych 
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Wykonanie

Mus kokosowy

Wiórki stopniowo wsypujemy, do np. młynka do kawy i mielimy aż do momentu otrzymania płynnej masy – można dodać ok. 1 łyżkę oleju kokosowego, jeśli wiórki są wyjątkowo oporne 🙂

Masa:

Kaszę jaglaną wypłukać wrzątkiem, a następnie zagotować wraz z daktylami na mleku. Gdy kasza wchłonie płyn – zdjąć z palnika i trochę wystudzić. Następnie dodać (bezpośrednio do kaszy) esencję waniliową oraz mus kokosowy. Kaszę należy od razu zblendować – będzie to łatwiejsze, gdy jest ciepła. Ale naprawdę długo, aż zacznie przypominać ser. Uwaga na bleder przy tej czynności – warto dać mu odpoczywać 😊

Gdy kasza osiągnie odpowiednią konsystencję i się schłodzi – zmieszać z eko-barwnikiem w kolorze różowym. Dodawać go bardzo oszczędnie – barwniki są nasycone. 

Schłodzić w lodówce.

Finał

Schłodzoną masę nabierać łyżeczką i układać na talerzu. Do każdego kawałka masy włożyć obrany ze skórki migdał (jeśli mamy migdały ze skórką wystarczy zalać je gorącą wodą i obrać po kilkunastu minutach), a następnie uformować kulki. Obtoczyć w wiórkach kokosowych pomieszanych z liofilizowanymi malinami. 

Fitkulinarnie
Pani Marchewka, bardziej świadoma, dbająca o siebie i innych. Gotuję od zawsze, jest to moja wielka pasja, więc postanowiłam podzielić się z Wami sprawdzonymi recepturami na pyszne, ale jednocześnie zdrowe dania. Znajduję balans pomiędzy smakiem, a odchudzaniem potraw. Przed Wami zbiór przepisów, fit- porad, ale również mądrości inaczej oraz opowieści dziwnej treści. Zapraszam do wspólnej wycieczki przez zdrowe dania okraszone dużą dawką humoru!

Opowieści dziwnej treści Pani Marchewki

Uwzględniając fakt, iż moje opowieści nie będą zawierać w sobie mądrości dietetycznych sensu stricto – polecam wpisanie sobie w pierwszą lepszą przeglądarkę w internetach hasła: dlaczego jedzenie daje nam radość. Na pewno wyskoczy milion stron, na których znajdziecie informacje o hormonach szczęścia, tryptofanie i serotoninie. Ja zostałam już wyposażona w tego typu wiedzę, więc mogę pokusić się o stwierdzenie, iż to mnie przekonało. 

 

Zauważcie, że żyjemy w świecie, w których otacza nas masa nieszczęść – włączając TV widzimy informacje o wypadkach, wybuchach, niepowodzeniach. Często są to wypadki na ściankach oraz wybuchy głowy od nadmiaru głupoty, ale jednak. Tego typu warunki determinują nas do podejmowania konkretnych działań niwelujących negatywny wpływ otoczenia na nas samych. Jaka jest zatem moja rada? – Nagradzaj się. Niech radość zalewa Ci mózg zawsze wtedy, gdy jest Ci źle. Hormony buzują w żyłach, wesołość wypisuje się na Twojej twarzy.

 

Przygotuj sobie zatem kokosowe fit-kuleczki! Są pyszne i mają swoich wiernych fanów 🙂

Jestem przekonana, że również i Wy dołączycie do tego grona!

 

Do masy dodajemy odrobinę eko-barwnika (poszukajcie dobrze w sklepach ze zdrową żywnością), a kulki obtaczamy w liofilizowanych malinach. Pyszne, kokosowo, malinowo i…. różowo 🙂

 

Jakby powiedział Joey z Przyjaciół – kokos – good! daktyle – good! maliny – good! Zatem całe praliny można podsumować tylko 1 słowem – good 🙂

 

A jak Wy lubicie się nagradzać najbardziej?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *