W dużej misce wymieszać wszystkie składniki mokre – łącznie z cukinią startą na tarce i skórką pomarańczy. W odzielnym pojemniku wymieszać składniki suche.
Do miski ze składnikami mokrymi wsypać mieszankę mąk i proszku do pieczenia, wymieszać składniki – tylko do połączenia, mogą pozostać grudki.
Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia – będzie to średniej wielkości tortownica. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45 min. Piec to suchego patyczka 🙂
Po wystudzeniu ciasta polać lukrem z erytrolu (czyli zmielony erytrol połączyć z sokiem z cytryny/pomarańczy lub wodą), ewentualnie polać czekoladą (gorzką, bez cukru lub z oleju kokosowego – 50g oleju kokosowego, 3 łyżli miodu, 3 łyżki kakao, 5 łyżek mleka podgrzać i wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.) Można posypać płatkami migdałów.