Sałatka z jajkiem, brokułami i pieczoną ciecierzycą

Pyszna sałatka, która śmiało może posłużyć jako pełnowartościowy lunch, gdyż jest całą kopalnią składników odżywczych. Smaku dodaje super chrupiąca ciecierzyca – nie pomijajcie tego składnika, naprawdę nadaje daniu charakteru.

Dajcie znać jak smakowało Wam takie połączenie 😊

Składniki

  • 5 jajek
  • ok. 500 g brokuła
  • ½ puszki ciecierzycy (marynata – ½ łyżeczki papryki wędzonej, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka oliwy, ½ łyżeczki kminu rzymskiego, papryka ostra)
  • 2 pomidory
  • 3-4 garście rukoli
  • pieprz i sól

Sos

  • 2 łyżki majonezu – może być z tego przepisu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pieprz i sól do smaku

Wykonanie

Ciecierzycę wysypać z puszki i przepłukać. Następnie wyłożyć na ręcznik papierowy i dokładnie wysuszyć. Pozbyć się skórek z ziarenek. 

Składniki marynaty dokładnie wymieszać z przygotowaną ciecierzycą.

Ziarna wysypać na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i prażyć ok. 20 min. w temperaturze 200 stopni.

Jajka ugotować na półtwardo – tzn. żółtko powinno być tylko lekko ścięte. 

Brokuła ugotować na parze – musi być lekko twardawy.

Pomidora obrać ze skóry (ja zawsze obieram, ale można pominąć) i pokroić w ósemki. 

Składniki na sos dokładnie wymieszać.

Finał

Na dnie dużego i płaskiego talerza ułożyć rukolę, a na to jajka, brokuły oraz pomidora. Posypać chrupiącą ciecierzycą i polać sosem. Doprawić solą i pieprzem.

Podawać 🙂

Fitkulinarnie
Pani Marchewka, bardziej świadoma, dbająca o siebie i innych. Gotuję od zawsze, jest to moja wielka pasja, więc postanowiłam podzielić się z Wami sprawdzonymi recepturami na pyszne, ale jednocześnie zdrowe dania. Znajduję balans pomiędzy smakiem, a odchudzaniem potraw. Przed Wami zbiór przepisów, fit- porad, ale również mądrości inaczej oraz opowieści dziwnej treści. Zapraszam do wspólnej wycieczki przez zdrowe dania okraszone dużą dawką humoru!

Opowieści dziwnej treści Pani Marchewki

Jeden z moich kolegów na informację o tym, że danie jest zdrowe odpowiedział mi – a co ja chory jestem, że mam tak jeść? Otóż zatem wyjaśniam, iż aby cieszyć się dobrym stanem zdrowia jak najdłużej – warto jeść warzywa. Nie są trujące. Naprawdę. I mogą dobrze smakować. 

Spróbował. Żyje. Mówi, że dobre. 

Podzielcie się Waszymi ulubionymi przepisami z cyklu “czyszcząc lodówkę”. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *