Sałatka z soczewicą

Dawno nas nie było, więc ląduje u Was sałatka pełna zdrowia i skarbów natury!
Smacznego!

Składniki

  • 2 garści rukoli,
  • 3 łodygi selera naciowe,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 szklanka soczewicy,
  • 300 g melona,
  • 1 granat + 3 łyżki soku z granatu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki soku z granatu
  • kropla octu balsamicznego,
  • sól i pieprz.

Wykonanie

Ugotować soczewicę, postępując zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowaną soczewicę schłodzić zimną wodą.
w międzyczasie przygotować warzywa, owoce i sos.

Seler naciowy umyć, pozbawić włókien, odciąć końce i pokroić w słupki.
Umyć pomarańczę i obrać ją, nie pozostawiając białych włókien.
Obrać granat z żyłek i włókien, oddzielić nasiona.
Melon obrać, pokroić w kostkę.
Wymieszać liście sałaty z pomarańczą, granatem, melonem i selerem naciowym.

Wymieszać świeżo wyciśnięty sok z granatów, oliwę z oliwek i ocet balsamiczny (tylko kropla), dodać sól i pieprz.

Ugotowaną soczewicę ułożyć na sałatkę i polać dressingiem. Podawać natychmiast.

Fitkulinarnie
Pani Marchewka, bardziej świadoma, dbająca o siebie i innych. Gotuję od zawsze, jest to moja wielka pasja, więc postanowiłam podzielić się z Wami sprawdzonymi recepturami na pyszne, ale jednocześnie zdrowe dania. Znajduję balans pomiędzy smakiem, a odchudzaniem potraw. Przed Wami zbiór przepisów, fit- porad, ale również mądrości inaczej oraz opowieści dziwnej treści. Zapraszam do wspólnej wycieczki przez zdrowe dania okraszone dużą dawką humoru!

Opowieści dziwnej treści Pani Marchewki

Ta lekka sałatka jest czasami przygotowywana we Włoszech jako dodatek do dań mięsnych i umieszczana na stole w Nowy Rok! Przecież zgodnie z włoską tradycją soczewica przynosi bogactwo, a do tego je się ją rękami!
Cóż, lepiej uzbroić się w widelec… no chyba, że wolicie rękami, to co Wam będę bronić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *