Sałatka z tuńczyka, selera naciowego i jabłka

Przepis powstał trochę na żądanie, ale to naprawdę pyszna przekąska.

Bardzo polecam na szybką kolację!

Składniki

  • 1 puszka tuńczyka w wodzie (w kawałkach)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 małe jabłko
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • szczypta ostrej papryki
  • sól
  • 1/2 łyżeczki octu spirytusowego kieleckiego
  • łyżeczka musztardy
  • ½ łyżeczki syropu klonowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (bez laktozy – jest słodszy)

Wykonanie

Tuńczyka odsączyć, rozdrobnić.

Selera i jabłko umyć, pokroić w drobną kostkę – jabłka nie obierać.

Cebulę drobno posiekać w kosteczkę. Dodać również pocięte listki bazylii.

W oddzielnej miseczce połączyć jogurt, musztardę, ocet, sól, paprykę. 

Finał:

Całość wymieszać i podawać. 

Świetnie smakuje z podpieczonym chlebem. 

Fitkulinarnie
Pani Marchewka, bardziej świadoma, dbająca o siebie i innych. Gotuję od zawsze, jest to moja wielka pasja, więc postanowiłam podzielić się z Wami sprawdzonymi recepturami na pyszne, ale jednocześnie zdrowe dania. Znajduję balans pomiędzy smakiem, a odchudzaniem potraw. Przed Wami zbiór przepisów, fit- porad, ale również mądrości inaczej oraz opowieści dziwnej treści. Zapraszam do wspólnej wycieczki przez zdrowe dania okraszone dużą dawką humoru!

Opowieści dziwnej treści Pani Marchewki

Usłyszałam od Znajomego, że najbardziej lubi tosty z tuńczykiem. I ta myśl – co? Ja nie zrobię? Nie wymyślę? No jak nie, jak tak!

Po próbie ustalenia szczegółów okazało się, iż w sałatce muszą znaleźć się również seler naciowy oraz jabłko. Po kilku próbach mogę powiedzieć, iż to naprawdę smaczna i bardzo szybka przekąska, która na stałe zagościła w menu 🙂

Jeśli podobnie, jak wspomniany Jegomość, lubicie dania pikantne tak, że wypala trzewia – proponuję dodać więcej ostrej papryki, ewentualnie chili.

 

Macie jakieś sprawdzone pomysły na tuńczyka?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *