Śledzie wypłukać i zalać w dużej misce zimną wodą. Każdy płat wymasować – tj. lekko rozgnieść palcami. Oczywiście nie chodzi o to, aby rybę rozgnieść w kawałki – po prostu trzeba z wyczuciem masować 🙂
Znów zmienić wodę.
Odstawić na ok. 2 godz., w międzyczasie zmieniając jeszcze kilka razy wodę.
Po dokładnym wymoczeniu – spróbować 1 śledzia – jeśli jest ok, czyli nie nazbyt słony – śledzie należy dokładnie wysuszyć ręcznikiem papierowym.
Po odsączeniu wody – płaty pokroić w kostkę.
Buraki wyszorować, zawinąć w folię aluminiową i piec przez ok. 1,5 godz. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopniu. Buraki muszą być miękkie.
Po wystudzeniu – buraki obrać i pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w kosteczkę i przelać wrzątkiem. Zostawić do odsączenia.
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce, a ogórka pokroić w kostkę.