Śledzie wypłukać i zalać w dużej misce zimną wodą. Każdy płat wymasować – tj. lekko rozgnieść palcami. Oczywiście nie chodzi o to, aby rybę rozgnieść w kawałki – po prostu trzeba z wyczuciem masować 🙂
Znów zmienić wodę.
Odstawić na ok. 2 godz., w międzyczasie zmieniając jeszcze kilka razy wodę.
Po dokładnym wymoczeniu spróbować 1 śledzia – jeśli jest ok, czyli nie nazbyt słony – śledzie należy dokładnie wysuszyć ręcznikiem papierowym.
Po odsączeniu wody – płaty pokroić w poprzek, w paski, na 4-5 części.
Batata obrać, pokroić w kostkę, opłukać i osuszyć. Posmarować oliwą, posypać rozmarynem, pieprzem i solą. Piec ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 210 stopni.
Cebulę pokroić w kosteczkę i przelać wrzątkiem. Zostawić do odsączenia.
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce.
Jogurt wymieszać z przyprawą curry, solą i pieprzem. Dołożyć utarte jabłko oraz cebulę.