Sos pieczarkowy

A Wy z czym lubicie podawać sos pieczarkowy? Może będzie to dla mnie kolejna inspiracja na przepis?

Składniki

  • 500g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 ml jogurtu naturalnego

Wykonanie

Pieczarki obrać, a następnie opłukać i dokładnie osuszyć. Pokroić na cienkie plasterki.

Na patelni rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pieczarki i smażyć przez ok. 5 – 7 minut, aż pieczarki odparują. Następnie dodać sól.

Posypać mąką ziemniaczaną – najlepiej przez sitko, aby się nie zrobiły grudki, wymieszać, zagotować.

Finał

Dodać jogurt, doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą, dokładnie wymieszać i odstawić z palnika. Posypać natką. 

 

Jeśli sos ma służyć np. jako uzupełnienie makaronu – można mniej odparować pieczarki lub dolać więcej wody/jogurtu. Gęsty sos świetnie nadaje się jako nadzienie do bułeczek lub zapiekanek.

Fitkulinarnie
Pani Marchewka, bardziej świadoma, dbająca o siebie i innych. Gotuję od zawsze, jest to moja wielka pasja, więc postanowiłam podzielić się z Wami sprawdzonymi recepturami na pyszne, ale jednocześnie zdrowe dania. Znajduję balans pomiędzy smakiem, a odchudzaniem potraw. Przed Wami zbiór przepisów, fit- porad, ale również mądrości inaczej oraz opowieści dziwnej treści. Zapraszam do wspólnej wycieczki przez zdrowe dania okraszone dużą dawką humoru!

Opowieści dziwnej treści Pani Marchewki

Gdy przymierzałam się do opisania owego przepisu przypomniał mi się kolejny suchar o kurce, która nie umie latać, bo jest grzybem. A że nie lubię dowcipów to serwuję je tylko po to, żeby przyspieszyć Wam schnięcie prania czy włosów. Zawsze to jakiś dodatkowy plus. 

A sos jest naprawdę smaczny – pamiętajcie, aby nie solić zbyt wcześnie pieczarek, zróbcie to dopiero po kilku minutach.  Jeśli chcecie użyć pieczarek jako nadzienie do bułeczek – przepis jest ok, to gęsty sos. Jeśli ma być to np. składnik dania z makaronem czy innymi kluskami – warto dodać więcej płynu. 

A i jeszcze jedno – jeśli zależy Wam na tym, aby pieczarki się ładnie rumieniły – nie mogą się stykać, muszą mieć dużo przestrzeni w garnku lub na patelni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *