
Przygotowanie sushi to jeden ze sposobów na poznanie tajemniczej kultury Kraju Wschodzącego Słońca, samurajów, cesarzy, latających mieczy i smoków. Przepisy japońskie opierają się na ryżu, owocach morza i sosie sojowym. Są to podstawowe składniki używane do przygotowania japońskich dań typu fast food (sushi, rolki i sashimi). Chociaż z punktu widzenia prawdziwych mistrzów sushi, danie to trudno nazwać „fast foodem”: przygotowanie sushi to cała nauka i długi ceremoniał. Jak już wiecie – generalnie w moich realiach przepisy na wszystkie dania będą nieco odbiegały od klasycznych 🙂 Mam kolegę, który nazwał takie wydanie sushi przymiotnikiem Janushi. Może coś w tym jest 😊 jest to, że tak powiem, sushi z jajem. Albo jajami. Jak kto woli.
Zapraszam do zapoznania się ze szczegółową procedurą przygotowania rolek i zwracam się z pytaniem czy udało mi się Was przekonać do takiej wersji sushi. Czekam na opinie 😊
Ryż dokładnie płuczemy pod zimną wodą, aż woda będzie zupełnie czysta. Możemy zrobić to również zalewając ryż w misce i zmieniając wodę. Następnie zalewamy ryż zimną wodą w stosunku 1:1,5. Jeśli mamy 2 szklanki ryżu – trzeba go zalać 3 szklankami wody.
Doprowadzić ryż do wrzenia, przykryć i gotować na dużym ogniu przez 1 minutę. Następnie zmniejszyć ogień i gotować ryż przez 15-20 minut, aż woda całkowicie odparuje.
Zdjąć z ognia i, nie otwierając pokrywki, odstawić na 10 minut.
W międzyczasie, gdy ryż stoi, przygotować mieszankę do dressingu do ryżu. Aby to zrobić, należy wymieszać składniki, aż do całkowitego rozpuszczenia.
Umieścić ryż w dużej, szerokiej misce i – uwaga! – dodać zalewę bez mieszania, rozprowadzając ją delikatnie drewnianą łopatką i szybko przesuwając. W przeciwnym razie ryż może zamienić się w papkę.
Pozostawić ryż do ostygnięcia.
Teraz będziemy zwijać rolki. Aby to zrobić, kładziemy arkusz nori na macie chropowatą stroną do góry, a poziome linie na nori powinny być równoległe do łodyg bambusa. Nie przerażajcie się, jeśli nori jest suche i kruche. Kiedy ryż się na nich znajdzie – wodorosty staną się bardzo elastyczne i będą się idealnie zwijać.
Rozprowadzić ryż dłońmi zanurzonymi w zimnej wodzie, aby nie kleił się on do rąk. Za każdym razem należy zmoczyć ręce przed nabraniem nowej porcji ryżu.
Rozłożyć ryż równomiernie na nori, zostawiając około 1-2 cm na jednej krawędzi, aby ryż nie przeszkadzał w sklejeniu nori po skręceniu.
Na środek nałożyć cienką warstwę wasabi. Uwaga! Wasabi jest bardzo ostre, trzeba je nakładać bardzo cienko, dokładnie rozsmarowując.
Na wasabi rozłożyć w ten sam sposób serek śmietankowy.
Wszystkie dodatki pokroić w cienkie paski. Jajka – zazwyczaj kroję na połówki, a te na dodatkowe 3 części. Ułożyć je na wierzchu ryżu.
Rozpocząć skręcanie z matą bambusową.
Skręt powinien być bardzo ciasny, aby nie powstała pusta przestrzeń. Uzyskacie w ten sposób długie i kręcone „wałki”. W dotyku powinny być twarde.
Następnie wziąć najostrzejszy nóż i pokroić na 6-8 kawałków. Za każdym razem należy umyć nóż pod zimną wodą, w przeciwnym razie ryż będzie się przyklejał i uniemożliwi krojenie.
Japońskie sushi (rolki) są gotowe!
Tym razem Opowieść Dziwnej Treści będzie wyjątkowo z sensem 😊 Opowiem Wam bowiem, jakie elementy są niezbędne, aby sushi było udane.
Przepis na sushi w wersji klasycznej zakłada użycie surowej ryby, ale – po pierwsze – nie odważyłabym się jej kupić. Co innego mieszkać nad morzem i jeść świeżo złowione ryby, a co innego kupić je w sklepie. Nikt nie wie, jak długo ta ryba przeleżała w magazynach, sklepach i na ladzie 🙂 poza tym – nie jadam mięsa, więc trzeba było podjąć wyzwanie i przygotować sushi wege.
Postanowiłam Wam opisać szczegółowo całą procedurę – bowiem najważniejsze jest dobre przygotowanie ryżu. Bez niego nie ma szans na powodzenie.
Aby zatem przygotować sushi, będziecie potrzebować produktów:
– Ryż – kluczowy składnik, jest to specjalny ryż – mocno klejący, dzięki czemu sushi zachowuje swój kształt. Ryż wymaga długiego płukania.
– Zalewa do ryżu – należy wymieszać do rozpuszczenia 2 łyżki cukru (ja daję trzcinowy, jest go za mało, aby zabarwić ryż) i 1 łyżeczkę soli w 1/3 szklanki octu ryżowego.
– Wasabi – ta bardzo ostra japońska pasta chrzanowa jest używana do produkcji rolek sushi. Wasabi dodaje się również, poza sosem sojowym, podczas jedzenia sushi.
– Sos sojowy – nie zalewamy nim rolek, służy do pogłębienia smaku, ale nie jego zabicia,
– Imbir – marynowany i bardzo cienko pokrojony. Podaje się go do sushi i służy on do oczyszczenia kubków smakowych po zjedzonej potrawie, spożywa się go przed rozpoczęciem jedzenia kolejnej.
– Nori – arkusz wysuszonych i sprasowanych wodorostów.
– Dodatki – zgodnie z preferencjami.
– Specjalna bambusowa mata do zwijania – bez niej sushi nie zawinie się szczelnie, co wpływa na jego smak.
fitkulinarnie © 2021 ALL RIGHTS RESERVED.