Sushi wege

Przygotowanie sushi to jeden ze sposobów na poznanie tajemniczej kultury Kraju Wschodzącego Słońca, samurajów, cesarzy, latających mieczy i smoków. Przepisy japońskie opierają się na ryżu, owocach morza i sosie sojowym. Są to podstawowe składniki używane do przygotowania japońskich dań typu fast food (sushi, rolki i sashimi). Chociaż z punktu widzenia prawdziwych mistrzów sushi, danie to trudno nazwać „fast foodem”: przygotowanie sushi to cała nauka i długi ceremoniał. Jak już wiecie – generalnie w moich realiach przepisy na wszystkie dania będą nieco odbiegały od klasycznych 🙂 Mam kolegę, który nazwał takie wydanie sushi przymiotnikiem Janushi. Może coś w tym jest 😊 jest to, że tak powiem, sushi z jajem. Albo jajami. Jak kto woli. 

Zapraszam do zapoznania się ze szczegółową procedurą przygotowania rolek i zwracam się z pytaniem czy udało mi się Was przekonać do takiej wersji sushi. Czekam na opinie 😊

Składniki

  • 2 szklanki ryżu do sushi
  • Zalewa do ryżu
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 szklanki octu ryżowego
  • ogórek świeży
  • jajka ugotowane na twardo
  • serek śmietankowy
  • szczypiorek
  • papryka – czerwona i żółta
  • wasabi
  • nori
  • imbir
  • sos sojowy

Wykonanie

Ryż dokładnie płuczemy pod zimną wodą, aż woda będzie zupełnie czysta. Możemy zrobić to również zalewając ryż w misce i zmieniając wodę. Następnie zalewamy ryż zimną wodą w stosunku 1:1,5. Jeśli mamy 2 szklanki ryżu – trzeba go zalać 3 szklankami wody.

Doprowadzić ryż do wrzenia, przykryć i gotować na dużym ogniu przez 1 minutę. Następnie zmniejszyć ogień i gotować ryż przez 15-20 minut, aż woda całkowicie odparuje.

Zdjąć z ognia i, nie otwierając pokrywki, odstawić na 10 minut.

W międzyczasie, gdy ryż stoi, przygotować mieszankę do dressingu do ryżu. Aby to zrobić, należy wymieszać składniki, aż do całkowitego rozpuszczenia.

Umieścić ryż w dużej, szerokiej misce i – uwaga! – dodać zalewę bez mieszania, rozprowadzając ją delikatnie drewnianą łopatką i szybko przesuwając. W przeciwnym razie ryż może zamienić się w papkę.

Pozostawić ryż do ostygnięcia.

 

Teraz będziemy zwijać rolki. Aby to zrobić, kładziemy arkusz nori na macie chropowatą stroną do góry, a poziome linie na nori powinny być równoległe do łodyg bambusa. Nie przerażajcie się, jeśli nori jest suche i kruche. Kiedy ryż się na nich znajdzie – wodorosty staną się bardzo elastyczne i będą się idealnie zwijać.

Rozprowadzić ryż dłońmi zanurzonymi w zimnej wodzie, aby nie kleił się on do rąk. Za każdym razem należy zmoczyć ręce przed nabraniem nowej porcji ryżu.

Rozłożyć ryż równomiernie na nori, zostawiając około 1-2 cm na jednej krawędzi, aby ryż nie przeszkadzał w sklejeniu nori po skręceniu.

Na środek nałożyć cienką warstwę wasabi. Uwaga! Wasabi jest bardzo ostre, trzeba je nakładać bardzo cienko, dokładnie rozsmarowując.

Na wasabi rozłożyć w ten sam sposób serek śmietankowy. 

Wszystkie dodatki pokroić w cienkie paski. Jajka – zazwyczaj kroję na połówki, a te na dodatkowe 3 części. Ułożyć je na wierzchu ryżu.

Rozpocząć skręcanie z matą bambusową.

Skręt powinien być bardzo ciasny, aby nie powstała pusta przestrzeń. Uzyskacie w ten sposób długie i kręcone „wałki”. W dotyku powinny być twarde.

Następnie wziąć najostrzejszy nóż i pokroić na 6-8 kawałków. Za każdym razem należy umyć nóż pod zimną wodą, w przeciwnym razie ryż będzie się przyklejał i uniemożliwi krojenie.

 

Japońskie sushi (rolki) są gotowe!

Fitkulinarnie
Pani Marchewka, bardziej świadoma, dbająca o siebie i innych. Gotuję od zawsze, jest to moja wielka pasja, więc postanowiłam podzielić się z Wami sprawdzonymi recepturami na pyszne, ale jednocześnie zdrowe dania. Znajduję balans pomiędzy smakiem, a odchudzaniem potraw. Przed Wami zbiór przepisów, fit- porad, ale również mądrości inaczej oraz opowieści dziwnej treści. Zapraszam do wspólnej wycieczki przez zdrowe dania okraszone dużą dawką humoru!

Opowieści dziwnej treści Pani Marchewki

Tym razem Opowieść Dziwnej Treści będzie wyjątkowo z sensem 😊 Opowiem Wam bowiem, jakie elementy są niezbędne, aby sushi było udane. 

Przepis na sushi w wersji klasycznej zakłada użycie surowej ryby, ale – po pierwsze – nie odważyłabym się jej kupić. Co innego mieszkać nad morzem i jeść świeżo złowione ryby, a co innego kupić je w sklepie. Nikt nie wie, jak długo ta ryba przeleżała w magazynach, sklepach i na ladzie 🙂 poza tym – nie jadam mięsa, więc trzeba było podjąć wyzwanie i przygotować sushi wege. 

 

Postanowiłam Wam opisać szczegółowo całą procedurę – bowiem najważniejsze jest dobre przygotowanie ryżu. Bez niego nie ma szans na powodzenie. 

Aby zatem przygotować sushi, będziecie potrzebować produktów:

– Ryż – kluczowy składnik, jest to specjalny ryż – mocno klejący, dzięki czemu sushi zachowuje swój kształt. Ryż wymaga długiego płukania.

– Zalewa do ryżu – należy wymieszać do rozpuszczenia 2 łyżki cukru (ja daję trzcinowy, jest go za mało, aby zabarwić ryż) i 1 łyżeczkę soli w 1/3 szklanki octu ryżowego.

– Wasabi – ta bardzo ostra japońska pasta chrzanowa jest używana do produkcji rolek sushi. Wasabi dodaje się również, poza sosem sojowym, podczas jedzenia sushi.

– Sos sojowy – nie zalewamy nim rolek, służy do pogłębienia smaku, ale nie jego zabicia,

– Imbir – marynowany i bardzo cienko pokrojony. Podaje się go do sushi i służy on do oczyszczenia kubków smakowych po zjedzonej potrawie, spożywa się go przed rozpoczęciem jedzenia kolejnej.

– Nori – arkusz wysuszonych i sprasowanych wodorostów.

– Dodatki – zgodnie z preferencjami.

– Specjalna bambusowa mata do zwijania – bez niej sushi nie zawinie się szczelnie, co wpływa na jego smak.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *