Rozgrzać piekarnik do 180 C. Wymieszać mąki, jajko, sól i olej kokosowy w głębokiej misce. Dodać zimną wodę i ponownie mieszać do uzyskania gładkiej masy.
Naczynie do zapiekania dokładnie wysmarować olejem i rozprowadzić ciasto na dnie, tworząc obręcz. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut. Jeśli mamy czas – przed pieczeniem ciasto można również schłodzić przez ok. 30 min. w lodówce.
Aby przygotować nadzienie należy zetrzeć cukinię na tarce o grubych oczkach. Następnie posypać ją solą, wymieszać i zostawić na ok. 20 min. Gdy puści sok – dokładnie odcisnąć. Nie przesadzajmy jednak – nie chcemy, aby nadzienie było wyjątkowo suche.
W czasie gdy cukinia się odsącza – przygotować pora. Pokroić go w plasterki, a następnie zeszklić na oliwce. Do miękkiego pora dodać odciśniętą cukinię i przyprawy, smażyć ok. 3-4 min. Nie przedłużajcie tego czasu.
Lekko ostudzić.
Jajka rozmącić z jogurtem naturalnym, dodać sól i pieprz.
Na upieczony spód wyłożyć nadzienie z cukinii i pora, zalać mieszanką jajeczną, ostrożnie przemieszać. Można również zrobić w nadzieniu “dołki”, aby płynna masa nieco wsiąkła w warzywa.