Tarta bezglutenowa z cukinią i porem

Przepis mojej Przyjaciółki. Jej popisowa receptura została przeze mnie odchudzona, pozbawiona glutenu, wzbogacona o kilka przypraw i… mamy to! Brylowa tarta w wersji fit! 🙂 Bardzo polecam ten przepis, jest naprawdę świetny. Jestem bardzo ciekawa czy danie posmakuje i Wam. Dajcie znać w komentarzu i napiszcie czy wolicie wydanie na ciepło czy też na zimno 🙂

Spód

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki owsianej bez glutenu
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
  • 3 łyżki bardzo zimnej wody

Nadzienie

  • 3 średnie cukinie
  • 1 duży lub 2 małe pory – biała część
  • 3 łyżki oliwy
  • Po 1 łyżeczce kurkumy, papryki słodkiej i oregano
  • Pieprz i sól do smaku
  • 3 jajka
  • 180ml jogurtu naturalnego
  • pieprz i sól do smaku

Wykonanie

Rozgrzać piekarnik do 180 C. Wymieszać mąki, jajko, sól i olej kokosowy w głębokiej misce. Dodać zimną wodę i ponownie mieszać do uzyskania gładkiej masy.

Naczynie do zapiekania dokładnie wysmarować olejem i rozprowadzić ciasto na dnie, tworząc obręcz. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut. Jeśli mamy czas – przed pieczeniem ciasto można również schłodzić przez ok. 30 min. w lodówce. 

 

Aby przygotować nadzienie należy zetrzeć cukinię na tarce o grubych oczkach. Następnie posypać ją solą, wymieszać i zostawić na ok. 20 min. Gdy puści sok – dokładnie odcisnąć. Nie przesadzajmy jednak – nie chcemy, aby nadzienie było wyjątkowo suche. 

W czasie gdy cukinia się odsącza – przygotować pora. Pokroić go w plasterki, a następnie zeszklić na oliwce. Do miękkiego pora dodać odciśniętą cukinię i przyprawy, smażyć ok. 3-4 min. Nie przedłużajcie tego czasu. 

Lekko ostudzić.

 

Jajka rozmącić z jogurtem naturalnym, dodać sól i pieprz.

 

Na upieczony spód wyłożyć nadzienie z cukinii i pora, zalać mieszanką jajeczną, ostrożnie przemieszać. Można również zrobić w nadzieniu “dołki”, aby płynna masa nieco wsiąkła w warzywa.

Finał

Piec przez około 20-30 minut, aż nadzienie będzie lekko złote.

Wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić przed podaniem. Można również jeść na zimno – ja wolę taką właśnie wersję.

Fitkulinarnie
Pani Marchewka, bardziej świadoma, dbająca o siebie i innych. Gotuję od zawsze, jest to moja wielka pasja, więc postanowiłam podzielić się z Wami sprawdzonymi recepturami na pyszne, ale jednocześnie zdrowe dania. Znajduję balans pomiędzy smakiem, a odchudzaniem potraw. Przed Wami zbiór przepisów, fit- porad, ale również mądrości inaczej oraz opowieści dziwnej treści. Zapraszam do wspólnej wycieczki przez zdrowe dania okraszone dużą dawką humoru!

Opowieści dziwnej treści Pani Marchewki

Dziś będzie anty-rada, jak schudnąć i wyglądać szczuplej. Zaskoczę Was – jak zwykle, zupełnie bez sensu.

Jeśli chcesz schudnąć, chodź codziennie do cukierni. Usiądź w kącie i śliniąc się – patrz, jak ludzie jedzą ciastka. Każdy dzień zazdrości sprawi, że skurczysz się o 2 kg.

Anty-rada: Jeśli sprawisz, że ludzie wokół ciebie będą wyglądać grubo, sam będziesz wyglądał szczuplej.

 

Jakie to proste, prawda? 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *