Tarta czekoladowo-orzechowa, niczym popularne praliny

Pyszna tarta, która smakiem przypomina popularne praliny, ale jest nieporównywalnie zdrowsza. Nie korzystamy z „gotowców”, więc ciasto wymaga nieco pracy, ale efekt wart jest jednak każdej poświęconej chwili. 

Spód

  • 70 g daktyli namoczonych w gorącej wodzie
  • 2 łyżki masła orzechowego (najlepiej eko)
  • 1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 50 g migdałów – zmielonych na pył
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka miodu

Nadzienie

  • 200g kaszy jaglanej
  • 500 ml mleka bez laktozy (jest słodsze, niż zwykłe)

    Masa daktylowo-kakaowa
  • 170 g daktyli
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego
  • 50 g orzechów laskowych (uprażyć od razu 100g, pozostałe 50g przyda się do posypania polewy)
  • 50 ml mleka (lub więcej, jeśli masa będzie zbyt gęsta)
  • 3 duże łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki miodu/syropu klonowego

Polewa

  • 100 g oleju kokosowego
  • 60 g gorzkiego kakao
  • 4 duże łyżki miodu
  • 10 łyżek mleka

Wykonanie

Spód

Daktyle namoczyć w gorącej wodzie na ok. 30 min. po tym czasie zblendować (odlać wodę), dodać pozostałe składniki. Wymieszać bardzo dokładnie, aż powstanie lepka masa. Można dodać odrobinę wody z namaczania daktyli, jeśli jest taka potrzeba. Masę układamy w foremce wysmarowanej olejem kokosowym. Uwaga – masę trzeba mocno „uklepać” na blaszce.

Nadzienie

Kaszę wypłukać wrzątkiem, a następnie zagotować na mleku. Gdy kasza wchłonie płyn – od razu należy ją zblendować – ale naprawdę długo, aż zacznie przypominać ser. Uwaga na bleder przy tej czynności – warto dać mu odpoczywać 😊 Czyli mówiąc krótko – uwaga, żeby se blendera nie spolyć 🙂 

W tym czasie przygotować masę kakaowo-daktylową:

Daktyle moczyć w gorącej wodzie ok. 30 min. W tym czasie na blachę piekarnika wyłożyć orzechy laskowe – prażyć w temperaturze 180 stopni, ok. 10 min. Dzięki temu pozbędziemy się skórek – po uprażeniu wystarczy wziąć orzechy w dłonie i pocierać – skórki łatwo odejdą. Uważać, aby orzechów nie spalić (kolejna rzecz nie do spalenia!), gdyż będą gorzkie i cały nasz trud i praca obrócą się w to, no… 🙂

Odsączone daktyle, obrane orzechy i pozostałe składniki umieścić w misce i zblendować na gładką masę.

Połączyć z przestudzoną i zblendowaną kaszą jaglaną.

Polewa

Olej kokosowy podgrzać z kakao, następnie dodać miód i mieszać do połączenia składników. Do gładkiej mieszanki dodać mleko i energicznie wymieszać. Polewa powinna być gładka i błyszcząca.

Finał

Na mocno „uklepany” spód wyłożyć masę z kaszy jaglanej i mieszanki czekoladowej. Wyrównać. Polać przestudzoną polewą oraz posypać posiekanymi orzechami laskowymi. 

ŁEL DAN! 🙂

Fitkulinarnie
Pani Marchewka, bardziej świadoma, dbająca o siebie i innych. Gotuję od zawsze, jest to moja wielka pasja, więc postanowiłam podzielić się z Wami sprawdzonymi recepturami na pyszne, ale jednocześnie zdrowe dania. Znajduję balans pomiędzy smakiem, a odchudzaniem potraw. Przed Wami zbiór przepisów, fit- porad, ale również mądrości inaczej oraz opowieści dziwnej treści. Zapraszam do wspólnej wycieczki przez zdrowe dania okraszone dużą dawką humoru!

Opowieści dziwnej treści Pani Marchewki

Skosztujcie tarty, która będzie dla Waszych kubków smakowych niczym przejażdżka Fordem Mustangiem GT. Raz spróbujesz – nie przestaniesz i chcesz więcej. Bardzo polecam! 

Dajcie znać jakie inne zamienniki słodyczy chcielibyśmy zobaczyć – ale przede wszystkim – zjeść!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *