Tarta z budyniem, bananami i karmelem z daktyli

Fantastyczna tarta z domowym budyniem i pysznym karmelem z daktyli. Jest bardzo słodko, pysznie i zdrowo.

Jeśli zależy nam na tym, aby tarta była wegańska – wystarczy zamienić budyń z przepisu – na jaglany 🙂 

Spód

  • 100 g daktyli namoczonych w gorącej wodzie
  • 3 łyżki masła orzechowego (najlepiej eko)
  • 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 50 g migdałów – zmielonych na mąkę
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka miodu

Budyń

  • 600 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 6 dużych żółtek
  • 100 g erytrolu
  • 40 g mąki pszennej (można zamienić na ziemniaczaną, ale dać jej nieco mniej)
  • 40 g mąki ziemniaczanej

Karmel z daktyli

  • 300 g daktyli 
  • 400 ml śmietanki kokosowej (gęsta część mleka z puszki)
  • 4 łyżki masła orzechowego – najlepiej gładkiego, bez żadnych dodatków i ulepszaczy (opcjonalnie można zawsze zmielić orzechy w malakserze czy młynku do kawy – aż do powstania kremu :))
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo

  • 3 banany
  • łyżka soku z cytryny
  • wiórki kokosowe do posypania ciasta

Wykonanie

Spód

Daktyle namoczyć w gorącej wodzie na ok. 30 min. po tym czasie zblendować (odlać wodę), dodać pozostałe składniki. Wymieszać bardzo dokładnie, aż powstanie lepka masa. Można dodać odrobinę wody z namaczania daktyli, jeśli jest taka potrzeba. Masę układamy w foremce wysmarowanej olejem kokosowym. Uwaga – masę trzeba mocno „uklepać”, aby trzymała w ryzach nasze ciasto.

Budyń

Zagotować mleko w rondlu/garnku z grubym dnem. Zdjąć z ognia. Wlać ekstrakt waniliowy. 

W misce utrzeć żółtka z erytrolem na puszystą i jasną masę, najlepiej użyć miksera, przez ok. 7 min. Stopniowo dosypywać mąkę, dalej miksować, aż uzyskamy gładką strukturę. Do miski wlać ok. 100 ml mleka z garnka, dokładnie wymieszać (najlepiej nie robić tego mikserem, gdyż masa będzie się pienić).

 

Zawartość miski przelać do garnka i dokładnie wymieszać.

Powoli podgrzewać i cały czas mieszać, aż do zgęstnienia.

Po zgęstnieniu gotować jeszcze ok. 1-2 min. To ważne, aby budyń miał odpowiednią konsystencję po wystudzeniu.

Krem wystudzić, a wcześniej przykryć garnek folią spożywczą tak, aby dotykał budyniu. W czasie studzenia – nie mieszać, gdyż masa zrobi się rzadka. 

Karmel z daktyli

Daktyle namoczyć w gorącej wodzie przez 30 min. Następnie odcedzić z nadmiaru wody, przełożyć do dużej miski, dodać puszkę mleka kokosowego, masło orzechowe i wanilię. Zbledować na gładką masę.

Finał

Na “uklepany” spód ułożyć pokrojone w plasterki i skropione sokiem z cytryny banany. Następnie wyłożyć schłodzony budyń, polać karmelem. Wyrównać. Posypać wiórkami kokosowymi i wstawić na kilka godzin do lodówki celem stężenia.

Fitkulinarnie
Pani Marchewka, bardziej świadoma, dbająca o siebie i innych. Gotuję od zawsze, jest to moja wielka pasja, więc postanowiłam podzielić się z Wami sprawdzonymi recepturami na pyszne, ale jednocześnie zdrowe dania. Znajduję balans pomiędzy smakiem, a odchudzaniem potraw. Przed Wami zbiór przepisów, fit- porad, ale również mądrości inaczej oraz opowieści dziwnej treści. Zapraszam do wspólnej wycieczki przez zdrowe dania okraszone dużą dawką humoru!

Opowieści dziwnej treści Pani Marchewki

Podane proporcje są na dużą foremkę do tarty (ok. 26cm), gdyż ciasto bardzo szybko i niebezpiecznie znika. Tarta jest fantastyczna – przysmak dzieci, tych małych i dużych 🙂 jakbym się uparła to bym zjadła sama. Może nie na raz, ale na 2 – kto wie. Twardym trza być, nie miętkim.

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *