Budyń
Zagotować mleko w rondlu/garnku z grubym dnem. Zdjąć z ognia. Wlać ekstrakt waniliowy.
W misce utrzeć żółtka z erytrolem na puszystą i jasną masę, najlepiej użyć miksera, przez ok. 7 min. Stopniowo dosypywać mąkę, dalej miksować, aż uzyskamy gładką strukturę. Do miski wlać ok. 100 ml mleka z garnka, dokładnie wymieszać (najlepiej nie robić tego mikserem, gdyż masa będzie się pienić).
Zawartość miski przelać do garnka i dokładnie wymieszać.
Powoli podgrzewać i cały czas mieszać, aż do zgęstnienia.
Po zgęstnieniu gotować jeszcze ok. 1-2 min. To ważne, aby budyń miał odpowiednią konsystencję po wystudzeniu.
Krem wystudzić, a wcześniej przykryć garnek folią spożywczą tak, aby dotykał budyniu. W czasie studzenia – nie mieszać, gdyż masa zrobi się rzadka.
4 komentarze
Hmmm…. A to nie będzie pierdylion kalorii 😉🤣
To są tylko zdrowe kalorie 🙂 🙂
Nawet jak będzie, to czasem można zaszaleć 🙂
Nawet codziennie jeśli nie zjemy całej tarty na raz 🙂