Siemię lniane zalać wrzącą wodą, dokładnie wymieszać, a następnie zblendować na gładką masę. Zostawić do wystudzenia.
W dużej misce połączyć wszystkie mąki, wsypać drożdże, cukier, erytol i sól. Dokładnie wymieszać. Następnie wlać mleko roślinne, mieszankę siemienia i rozpocząć wyrabianie. Ciasto jest dość rzadkie i lejące – takie ma być. Wyrabiać najlepiej robotem z hakiem do ciasta drożdżowego, przez kilka minut, a na koniec dodać olej. Kontynuować wyrabianie. Gdy ciasto będzie dokładnie wymieszane – wsypać rodzynki i połączyć.
Odstawić pod przykryciem ze ściereczki w ciepłe miejsce bez przeciągów na ok. 1 godz.
Następnie wyrośnięte ciasto wymieszać – najlepiej łyżką i naszykować papierowe papilotki. Łyżką nakładać ciasto do papilotek i umieścić je w foremce na muffiny – chyba, że papilotki będą na tyle sztywne, aby utrzymać kształt bułeczek.
Tak przygotowane bułeczki odstawić na ok. 30 min do ponownego wyrośnięcia.
Przed pieczeniem posmarować wodą z odrobiną oleju.