Wegańskie bułeczki z jagodami

Klasyczne połączenie ciasta drożdżowego z jagodami. Wyrób ma jednak wielki plus – jest w pełni wegański, więc śmiało przygotowujcie i delektujcie się miękkim wypiekiem i jego doskonałym smakiem.

Ciasto

  • 7 g drożdży
  • 200 ml mleka kokosowego z puszki
  • 250g mąki pszennej luksusowej
  • 20 g cukru trzcinowego
  • 50 g oleju kokosowego – miękkiego
  • 30 g cukru kokosowego
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 12 łyżek jagód
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Lukier

  • szklanka zmielonego erytrolu
  • 2-3 łyżki wody

Wykonanie

Mąkę przesiać do miski (to ważne, dzięki temu ciasto będzie “puchate”), dodać drożdże (ze świeżych najpierw zrobić rozczyn – wtedy należy dać ich 25 g oraz, po zmieszaniu z odrobiną ciepłego mleka, mąki i cukru – pozostawić na ok. 10 min. do wyrośnięcia), cukier i sól, wymieszać. Dodać mleko i powoli mieszać składniki łyżką – musi uwolnić się gluten, nie pomijajcie tego etapu. Mieszać ok. 2-3 min, następnie można rozpocząć wyrabianie, najlepiej mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. 

Wyrabiać ok. 10 min.

Stopniowo dodawać miękki olej kokosowy – najlepiej, aby nie było on całkiem roztopiony, gdyż ciasto może sprawiać wrażenie zbyt luźnego. Proces dodawania tłuszczu i wyrabiania powinien trwać min. 10 min.

Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i postawić w miejscu bez przeciągów, najlepiej w cieple, na ok. 1,5 godz. Ja używam do tego parapetu nad grzejnikiem. Można również użyć piekarnika z funkcją wyrastania (lub ustawić go na max. 30 stopni, bez termoobiegu).

Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, aby je odgazować, następnie chwilę wyrobić i podzielić na 12 równych części i uformować z ciasta kulki. Następnie rozpłaszczyć na placki. Do każdej bułeczki włożyć pełną łyżkę jagód (wcześniej zmieszać je z mąką ziemniaczaną), dokładnie zakleić bułeczki. Jagody mogą być mrożone, nie należy ich rozmrażać. 

Bułeczki układać na wyłożonej papierem dużej blaszce. 

Ponownie przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na ok. 60 min. (możliwe, że będą potrzebowały dłuższego czasu, nawet ok. 1,5godz. powinny podwoić objętość). Bułeczki z mrożonymi jagodami dłużej i słabiej rosną. 

Przed samym pieczeniem posmarować wodą wymieszaną z odrobiną oliwy.

Piec w temperaturze 180ºC przez 18-20 minut. Najlepiej góra – dół. 

Finał

Wyjąć i wystudzić na kratce.

Lekko ciepłe polać lukrem z erytrolu/ksylitolu – do jego przygotowania potrzebujemy pudru i wody, zmieszanych do odpowiedniej konsystencji. 

Fitkulinarnie
Pani Marchewka, bardziej świadoma, dbająca o siebie i innych. Gotuję od zawsze, jest to moja wielka pasja, więc postanowiłam podzielić się z Wami sprawdzonymi recepturami na pyszne, ale jednocześnie zdrowe dania. Znajduję balans pomiędzy smakiem, a odchudzaniem potraw. Przed Wami zbiór przepisów, fit- porad, ale również mądrości inaczej oraz opowieści dziwnej treści. Zapraszam do wspólnej wycieczki przez zdrowe dania okraszone dużą dawką humoru!

Opowieści dziwnej treści Pani Marchewki

Jest sobie pewien Kolega, który co jakiś czas otrzymuje ode mnie paczkę żywnościową. Stało się pewnego rodzaju tradycją, iż niemal zawsze wśród wyrobów znajdują się wszelkiej maści „bułeczki”. Najbardziej lubię ten moment, gdy otwiera bagażnik z pudełkiem pełnym różnorodnych smakołyków i mówi – “no dobra, to co mogę wpier… lić natychmiast?” I chociaż rzeczonych “bułeczek” jadł naprawdę dużo i przeróżne – “chyba najlepiej wchodzą z jagodami”.  I niech to będzie najlepsza rekomendacja do skorzystania z przepisu 🙂

 

A Wy – jakie bułeczki drożdżowe lubicie najbardziej?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *