Zupa krem z brokułów z karmelizowanymi pieczarkami

Uwielbiam brokuły! Wiem jednak, że brokułowe zupy nie są zbyt lubiane – głównie z powodu osobliwego, lekko siarkowego zapachu. Ale jest na to patent – można dodać szczyptę sody oczyszczonej podczas gotowania 😊 Ja tego nie robię, ale jeśli chcecie przekonać osoby, które zapach odrzuca – warto mieć w pamięci!

Klasyczne połączenie brokułów i pieczarek to moje ulubione rozwiązanie, zachęcam do przygotowania tej zupy!

 

Składniki

  • 450 g brokułów
  • 2-3 szklanki bulionu warzywnego (ja lubię bardziej gęste zupy, więc zależy od Waszych preferencji)
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 średniej wielkości cebula (można zamienić na pora)
  • 1 duży ziemniak
  • Sól – do smaku
  • Czarny pieprz – do smaku
  • Ok. 100 ml jogurtu naturalnego
  • Opcjonalnie – 100 g szpinaku (można pominąć, ja tym razem nie dałam)

Pieczarki

  • 1 cebula
  • 200 g pieczarek
  • 3 łyżki oleju
  • pieprz i sól do smaku

Dodatkowo

  • Prażone pestki dyni
  • Pietruszka – natka
  • Słodka papryka w proszku

Wykonanie

Obrać cebulę (lub pora) i drobno ją posiekać.

W rondlu na oleju roślinnym usmażyć cebulę na złoty kolor.

W czasie, gdy cebula się smaży, umyć i obrać ziemniaki, a następnie pokroić je w dość drobną kostkę.

Do podsmażonej na złoty kolor cebuli dodać pokrojone ziemniaki.

Chwilę podsmażyć i zalać gorącym bulionem.

Kiedy ziemniaki będą miękkie – wsypać do rondla różyczki brokułów. Doprowadzić zupę do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 3-5 minut. Niesamowity, jasnozielony kolor brokułów trochę wyblaknie, ale można dodać szpinak, aby zachować piękną barwę. Wymieszać z jogurtem, już nie gotować.

Doprawić zupę solą i pieprzem do smaku i rozdrobnić za pomocą blendera.

 

W międzyczasie przygotować pieczarki – pokrojone w plasterki pieczarki należy mocno zrumienić na patelni, na której wcześniej usmażyć cebulkę. Ważne jest to, aby pieczarki były lekko brązowe, pełne smaku i aromatu. Dzięki temu zupa jest tak pyszna! Doprawić solą i pieprzem. 

Finał

Przed podaniem zupę posypać pieczarkami, pestkami dyni oraz papryką w proszku.

Fitkulinarnie
Pani Marchewka, bardziej świadoma, dbająca o siebie i innych. Gotuję od zawsze, jest to moja wielka pasja, więc postanowiłam podzielić się z Wami sprawdzonymi recepturami na pyszne, ale jednocześnie zdrowe dania. Znajduję balans pomiędzy smakiem, a odchudzaniem potraw. Przed Wami zbiór przepisów, fit- porad, ale również mądrości inaczej oraz opowieści dziwnej treści. Zapraszam do wspólnej wycieczki przez zdrowe dania okraszone dużą dawką humoru!

Opowieści dziwnej treści Pani Marchewki

Gorąco jest, więc Opowieści Dziwnej Treści będą krótkie.

Mój kolega mówi, że je dużo warzyw – chipsy, frytki i ketchup. Można i tak 😊

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *