Oto jak zrobić pieczoną paprykę. Proces ten można zapamiętać i stosować nie tylko do zupy. Jeśli na przykład włożysz je do słoika i skropisz aromatyczną oliwą, będą dobrą przystawką lub składnikiem przyszłych dań (do risotto i makaronów – rewelacyjne).
Rozgrzać piekarnik do 210 stopni i ułożyć na blaszce umytą paprykę. Piec ok. 40 min, co jakiś czas ją przewracając. Papryka powinna być lekko zrumieniona i miękka. Jeśli pojawią się czarne kropki – nic się nie dzieje, jest ok. Natychmiast przykryć blachę folią i pozostawić na 10 minut. Para jest potrzebna, aby skórka łatwo się obierała się. To bardzo ważna kwestia.
Gdy papryka ostygnie, ostrożnie ją obrać – usunąć szypułkę, nasiona i co najważniejsze – skórkę. Najlepiej zrobić to za pomocą małego noża do warzyw.
Do rondelka wlać kilka łyżek oliwy z oliwek i podgrzać. Dodać posiekaną białą część pora. Smażyć przez około 3 minuty. Po około 3 minutach dodać paprykę. Dodać przyprawy.