Zupa krem z pieczonej papryki

Papryka jest jednym z tych warzyw, którymi nie mogę się nasycić. Od dłuższego czasu mam na tapecie paprykę pieczoną. Procedura przygotowania papryki do zupy nie jest zbyt długa i nie wymaga żadnego wysiłku, co czyni ten przepis tym bardziej wartościowym. Smak jest ciekawy i charakterystyczny dla papryki, choć można pobawić się przyprawami i sosami i wtedy można uzyskać coś jeszcze bardziej niezwykłego. Ci, którzy lubią pikantne potrawy, oprócz zwykłej słodkiej papryki mogą użyć papryki chilli; można też na sam koniec dodać tabasco, też będzie ciekawie. U mnie zupa została przyprawiona imbirem, kminem rzymskim i kolendrą. Wyszła pyszna!

Składniki

  • 5 szt. czerwonej papryki
  • 2 małe pory – biała część
  • 4 łyżki oliwy
  • Ok. 1 l. bulionu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżka suszonej kolendry
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Oto jak zrobić pieczoną paprykę. Proces ten można zapamiętać i stosować nie tylko do zupy. Jeśli na przykład włożysz je do słoika i skropisz aromatyczną oliwą, będą dobrą przystawką lub składnikiem przyszłych dań (do risotto i makaronów – rewelacyjne).

Rozgrzać piekarnik do 210 stopni i ułożyć na blaszce umytą paprykę. Piec ok. 40 min, co jakiś czas ją przewracając. Papryka powinna być lekko zrumieniona i miękka. Jeśli pojawią się czarne kropki – nic się nie dzieje, jest ok. Natychmiast przykryć blachę folią i pozostawić na 10 minut. Para jest potrzebna, aby skórka łatwo się obierała się. To bardzo ważna kwestia.

Gdy papryka ostygnie, ostrożnie ją obrać – usunąć szypułkę, nasiona i co najważniejsze – skórkę. Najlepiej zrobić to za pomocą małego noża do warzyw.

Do rondelka wlać kilka łyżek oliwy z oliwek i podgrzać. Dodać posiekaną białą część pora. Smażyć przez około 3 minuty. Po około 3 minutach dodać paprykę. Dodać przyprawy.

Finał

Zalać wszystko bulionem warzywnym tak, aby płyn lekko przykrył warzywa. Jeśli nie masz bulionu, co często się zdarza, zalej wrzątkiem, nic wielkiego.

Zagotować.

Zdjąć z ognia i rozdrobnić za pomocą blendera.

Dodać 3-4 łyżki jogurtu naturalnego i wymieszać.

Doprawić solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba.

Fitkulinarnie
Pani Marchewka, bardziej świadoma, dbająca o siebie i innych. Gotuję od zawsze, jest to moja wielka pasja, więc postanowiłam podzielić się z Wami sprawdzonymi recepturami na pyszne, ale jednocześnie zdrowe dania. Znajduję balans pomiędzy smakiem, a odchudzaniem potraw. Przed Wami zbiór przepisów, fit- porad, ale również mądrości inaczej oraz opowieści dziwnej treści. Zapraszam do wspólnej wycieczki przez zdrowe dania okraszone dużą dawką humoru!

Opowieści dziwnej treści Pani Marchewki

Martwisz się, że przytyjesz?

– Oczywiście, że tak! Gdybym się nie martwiła, byłabym jeszcze grubsza!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *